Hollande u posjetu francuskom nosaču zrakoplova

Francuski predsjednik Francois Hollande je u petak u poslijepodnevnim satima stigao na francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle koji je stacioniran u Sredozemnome moru kako bi sudjelovao u operacijama u Siriji i u Iraku protiv skupine Islamske države, izvijestio je novinar AFP-a.

Francuski predsjednik, koji je u pratnji ministra obrane Jean-Yvesa Le Driana, treba se, među ostalim, sastati s borbenim pilotima i tehničkim osobljem koji djeluju na nosaču zrakoplova. Predvečer će održati govor na brodu na kojemu je oko 2000 ljudi. Hollande će, navode iz njegova ureda, nazočiti i noćnom polijetanju zrakoplova Rafale i Super Etendard na zadatak. Charles de Gaulle, jedini francuski nosač zrakoplova koji je u službi od svibnja 2001., trenutačno plovi područjem između juga Turske i sjevera Egipta. Zahvaljujući tom položaju “francuska sposobnost izvođenja zračnih udara na DAEŠ (organizacija IS) u Siriji i u Iraku je triput veća”, podsjećaju iz predsjednikova okružja.

Ovo je prvi put da neki francuski predsjednik dolazi na taj nosač zrakoplova koji je u operaciji daleko od svoje baze u Toulonu, na jugoistoku Francuske. Ovo je i prvi put da Hollande posjećuje područje francuskih vojnih operacija protiv IS-a. U prosincu 2013. je posjetio Srednjoafričku Republiku pet dana nakon početka operacije Sangaris. Informaciju o sudjelovanju Charlesa de Gaullea u operacijama protiv IS-a u Siriji i u Iraku objavio je predsjednikov ured 5. studenoga. Iz Toulona je isplovio pet dana nakon pariških napada, a prve zračne udare u Siriji izveo je 23. studenoga. Nakon tog nadnevka imao je 110 polijetanja, što u borbene akcije, što u obavještajno-izviđačke.

You may also like