Home Europska unija Hollande traži britansku podršku u migrantskoj krizi

Hollande traži britansku podršku u migrantskoj krizi

by Agencije

Predsjednik Francois Hollande pozvao je u ponedjeljak Britance da “preuzmu svoju ulogu” u svladavanju migracijske krize u Calaisu, koja je postala veliki politički ulog sedam mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Prvi put nakon što je izabran 2012., Hollande je doputovao u taj lučki grad na sjeveru Francuske, blizu La Manchea, gdje je potvrdio kompletno i konačno raspuštanje “Džungle”.

Između sedam i deset tisuća migranata, pristiglih iz Sirije, Eritreje ili Sudana, živi u tom divljem naselju, najvećem u Francuskoj, u nadi da će se domoći V. Britanije. Od proljeća njegova je veličina udvostručena zbog porasta prijelaza Sredozemnog mora i evakuacije pariških kampova.

Suočen s rastućim tenzijama između migranata i susjedstva, ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve već je najavio raspuštanje Džungle prije zime. “Vlada će ići do kraja”, kazao je u ponedjeljak Francois Hollande koji nije došao u kamp.

“Odlučan sam u pozivu britanskim vlastima da preuzmu svoju ulogu u humanitarnom naporu koji Francuska podnosi sada a nastavit će i sutra”, nastavio je on, aludirajući na maloljetnike blokirane u Calaisu.

“To što je V. Britanija donijela suverenu odluku ne znači da je oslobođena svojih obveza u odnosu na Francusku”, dodao je on aludirajući na glasovanje u korist izlaska V. Britanije iz Europske unije.

U skladu sa sporazumima potpisanima 2003. između Pariza i Londona, britanska granica nalazi se u Francuskoj te je na francuskim vlastima da blokiraju migracijski priljev.

London pridonosi financijski u razini nekoliko desetaka milijuna eura nadzoru te granice. Britanci financiraju zid “protiv upada” u izgradnji na obilaznici koja vodi u luku Calais na veliko negodovanje udruga za zaštitu stranaca.

Britanska vlada omogućila je maloljetnicima, njih pedesetak, da se pridruže obiteljima u V. Britaniji u skladu sa “zbližavanjem obitelji”, ali, po udrugama, u Džungli se nalazi još 900 djece mlađe od 18 godina.

Related Posts