Hollande priznao da nuklearni pokusi štete okolišu

Francuski predsjednik Francois Hollande priznao je u ponedjeljak u Papeeteu da su nuklearni pokusi izvođeni između 1966. i 1996. u Francuskoj Polineziji imali utjecaj na okoliš i zdravlje.

“Priznajem da su nuklearni pokusi izvođeni između 1966. i 1996. u Francuskoj Polineziji imali utjecaj na okoliš, da su izazvali zdravstvene posljedice”, izjavio je Hollande pred polinezijskim zastupnicima. Priznavanje zdravstvenih i posljedica po okoliš nuklearnih pokusa bilo je zahtjev udruga za zaštitu žrtava i polinezijskih zastupnika.

Francuski predsjednik najavio je i preispitivanje obrade zahtjeva za obeštećenjem žrtava pokusa. “Revidirat će se obrada zahtjeva za obeštećenjem žrtava nuklearnih pokusa”, kazao je on. Francuski je predsjednik odao priznanje Polineziji za njezin doprinos francuskim snagama za nuklearno odvraćanje. “Želim vam danas svečano odati priznanje za doprinos koji ste i vi dali kroz nuklearne pokuse”, zaključio je on. Bez toga, Francuska danas ne bi imala nukearno oružje ni snage za odvraćanje, rekao je.

You may also like

0 comments