Hollande pozvao na veliku koaliciju protiv Islamske države

Francuski predsjednik Francois Hollane kazao je u četvrtak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da svjetske sile moraju oformiti “veliku koaliciju” za borvu protiv džihadista Islamske države (IS) koji su zauzeli velika područja u Siriji i Iraku. Hollande je u diplomatskoj ofenzivi kako bi uspostavio zajedničku frontu protiv IS-a, militantne skupine koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi.

“Naš neprijatelj je Islamska država, ima teritorij, vojsku i resurse te mi moramo oformiti veliku koaliciju kako bi udarili po tim teroristima”, rekao je Hollande na početku bilateralnih razgovora s ruskim liderom u Kremlju. “S vama sam u Moskvi kako bih vidio na koji način možemo zajednički djelovati i koordinirati se da bismo udarili po toj terorističkoj skupini, ali također pronaći rješenje za postizanje mira”, dodao je šef francuske države.

Putin je kazao da je Moskva spremna ujediniti se s Parizom protiv “zajedničkog neprijatelja”, no, kako javlja Reuters, odnos Rusije sa Zapadom je zbog Ukrajine i razmimoilaženja oko Bliskog istoka i dalje vrlo nelagodan. “Naš zajednički neprijatelj je terorizam i on ima ime, Islamska država”, bio je jasan Hollande. I Rusija i Francuska su pojačale zračne udare u Siriji, ali su im mete različite. Rusija bombardira sve pobunjeničke frakcije protiv režima u Damasku, dok se koalicija predvođena SAD-om usmjerila na IS.

Rusko ministarstvo obrane u četvrtak je priopćilo da je prekinulo svaku suradnju s turskom vojskom, uključujući i izravnu telefonsku vezu uspostavljenu za razmjenu informacija o ruskim zračnim napadima u Siriji, objavila je ruska agencija TASS. Rusija je zaprijetila i gospodarskom odmazdom Turskoj, istaknuvši kako još čeka razumno objašnjenje za rušenje njezinog borbenog zrakoplova u utorak. Ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev rekao je kako bi Rusija moga postaviti ograničenja za letove u Tursku i iz nje, zaustaviti pripreme za uspostavu zajedničke zone slobodne trgovine i ograničiti velike projekte poput naftovoda TurkStream i 20 milijarda dolara vrijedne nuklearne elektrane koju Rusija gradi u Turskoj.

Prvi pripadnici specijalnih postrojbi SAD-a pristigli su na sjever Sirije gdje će uvježbavati snage umjerene sirijske oporbe i kurdske borce za borbu protiv Islamske države, potvrdili su u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski izvori. Pripadnici vojske SAD-a došli su Kobane i pokrajinu Hasaki gdje će obučavati borce novoosnovane arapsko-kurdske koalicije, rekao je agenciji DPA voditelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Kurdski izvor u Kobaneu također je potvrdio dolazak američkih vojnika u grad.

SAD je krajem listopada je najavio da će poslati specijalne snage koje će savjetovati pobunjenike u borbi protiv džihadista, a Savez sirijskih pobunjeničkih skupina koje podržava Washington je najavio novu ofenzivu protiv Islamske države u sjeveroistočnoj pokrajini Hasaki. To je, otkad su u listopadu objavile svoj osnutak, bila prva proglašena operacija Sirijskih demokratskih snaga koje su ujedinile nekoliko sirijskih pobunjeničkih skupina i kurdsku miliciju.

Rusija će nastaviti suradnju sa SAD-om i njegovim partnerima u borbi protiv Islamske države u Siriji, ali će ta suradnja biti dovedena u opasnost ukoliko se ponovi obaranje ruskog zrakoplova od strane Turske, izjavio je u četvrtak predsjednik Vladimir Putin. Govoreći u Kremlju nakon sastanka s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, Putin je dao do znanja koliko je ljut zbog poteza Ankare, ponovivši da je rušenje zrakoplova bio čin izdaje zemlje koju je Moskva smatrala prijateljem. “Spremni smo na suradnju s koalicijom pod vodstvom SAD-a. Ali naravno, incidenti poput uništenja našeg zrakoplova i smrt naših vojnika su potpuno neprihvatljivi”, rekao je Putin. “I mi krećemo sa stajalištem da neće biti ponavljanja ovakvih incidenata, inače nećemo imati potrebu surađivati s nikim, s niti jednom koalicijom ili zemljom”, poručio je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, postignut je dogovor s Hollandeom o tome “kako ćemo surađivati u skoroj budućnosti na bilateralnoj osnovi i s cijelom koalicijom predvođenom Sjedinjenim Državama”. Pojasnio je da se radi o određivanju područja na kojima se mogu vršiti zračni udari, a gdje bi bilo bolje suzdržati se od napada, te o razmjeni informacija i koordinaciji akcija. “Mi to vidimo kao formiranje široke protuterorističke koalicije pod pokroviteljstvom UN-a”, rekao je Putin. Također je kazao da je Rusija SAD-u proslijedila sve detalje o planu leta zrakoplova kojeg je potom Turska srušila. “Ili Amerikanci nisu kontrolirali što im saveznici rade, ili informacije cure posvuda”, kazao je Putin.

You may also like