Hollande pozvao na jači angažman na Bliskom istoku

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u petak međunarodnu zajednicu da se ponovno angažira oko izraelsko-palestinskog sukoba u kontekstu regionalnih nemira, ističući da će obje strane u konačnici imati zadnju riječ oko odabira mira.

“Želio sam da Francuska pokrene inicijativu oko angažmana međunarodne zajednice kao podrške konačnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba”, izjavio je Hollande u Parizu, na početku međunarodne konferencije o ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa na kojoj sudjeluju ministri i predstavnici tridesetak zemalja i međunarodnih organizacija, među kojima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

“Ta inicijativa ima samo jedan cilj, mir na Bliskom istoku”, naglasio je on, kazavši kako je svjestan “sumnji” koje izaziva takav korak, posebice u Izraelu, koji se žestoko protivi svakom višestranom pristupu mirovnom procesu.

“Ne možemo se zamijeniti sa sukobljenim stranama. Naša inicijativa želi im dati jamstva da će mir biti čvrst, trajan i pod međunarodnim nadzorom” te ih “uvjeriti da idu putem pregovora”, kazao je francuski predsjednik, ističući da će “hrabri odabir mira” na kraju biti na njima.

Izraelci i Palestinci nisu pozvani na konferenciju u Parizu čiji je glavni cilj potvrditi angažman međunarodne zajednice u korist rješenja za obje države kao jedinu formulu koju se smatra uspješnom za rješavanje sukoba starog gotovo 70 godina.

Cilj je osnovati radne skupine s preciznim temama poput gospodarskih poticaja za uspostavu mira, mjera za smirivanje eskalacije ili jamstava za regionalnu sigurnost kako bi se sazvala mirovna konferencija do kraja godine s obje strane.

You may also like