Hollande: Mi smo u ratu, otvaramo 8500 novih radnih mjesta u snagama sigurnosti

Predsjednik Francois Hollande zatražio je u ponedjeljak u parlamentu produljenje izvanrednog stanja u Francuskoj “na tri mjeseca”, u obraćanju zastupnicima i senatorima okupljenim u Versaillesu, tri dana nakon krvavih napada u Parizu.

Parlamentu će se “već u srijedu uputiti nacrt zakona kojim će se izvanredno stanje produljiti na tri mjeseca i kojim će se njegov sadržaj prilagoditi razvoju tehnologije i prijetnjama”, rekao je francuski predsjednik koji je usto najavio izmjene ustava kako bi državna tijela mogla “djelovati protiv terorizma”. Hollande je najavio otvaranje 8500 novih radnih mjesta u snagama sigurnosti i u pravosuđu te napuštanje politike smanjenja broja vojnika. “Pet tisuća radnih mjesta u policiji i žandarmeriji otvorit će se u iduće dvije godine”, “ministarstvo pravosuđa dobit će još 2500 radnih mjesta u zatvorskoj upravi i u pravnim službama” a “carinska uprava će biti pojačana s 1000 radnih mjesta”, rekao je pred zastupnicima i senatorima u Versaillesu.

Napadi u Parizu u kojima je poginulo barem 129 ljudi a više od 350 je ranjeno, “zamišljeni su i planirani u Siriji”, “pripremljeni i organizirani u Belgiji” i “izvedeni na našem tlu uz francusku pomoć”, kazao je predsjednik U govoru u parlamentu koji se iznimno sastao u dvorcu u Versaillesu, Hollande je pozvao Francuze na “ustrajnost, jedinstvo, razumnost i dostojanstvo” nakon tih “ratnih čina” u kojima su poginuli državljani 19 zemalja.

Predsjednik je usto najavio da će Francuska “pojačati svoje operacije u Siriji”, nakon zračnih napada u nedjelju navečer na Raku, uporište IS-a koji je preuzeo odgovornost za krvave napade u francuskoj prijestolnici. “Nosač zrakoplova Charles de Gaule isplovit će u četvrtak prema istočnom Sredozemlju, što će utrostručiti našu sposobnost djelovanja. Neće biti nikakva predaha ni primirja”, dodao je.

Francuska želi djelotvorniju kontrolu vanjskih granica EU-a kako ne bi morala uvesti kontrolu svojih granica i oslabiti EU. Poručio je zastupnicima i senatorima da je potrebna jedinstvena i široka koalicija koja će se boriti u Siriji, o čemu će ovih dana razgovarati s američkim i s ruskim predsjednikom. Istaknuo je i da je Francuska u ratu s kukavicama a ne u ratu civilizacija. “Francuska je u ratu”, ali “mi nismo u ratu civilizacija jer ubojice ne predstavljaju nijednu civilizaciju”. Ovo je prvi put u zadnjih više od šest godina da se francuski predsjednik obratio obama domovima parlamenta, senatu i Narodnoj skupštini koji su se okupili na takozvanom saboru u Versaillesu. Za tom se procedurom poseže kod izmjene ustava i važnijih predsjedničkih obraćanja. “Naša je demokracija već nadmoćno pobjeđivala neprijatelje koji su bili puno opasniji od ovih kukavica”, poručio je Hollande zakonodavcima okupljenim u nekadašnjoj kraljevskoj palači.

You may also like

0 comments