Home Geopolitika Hollande i Merkel: Europa je osjetljiv prostor i treba je zaštititi

Hollande i Merkel: Europa je osjetljiv prostor i treba je zaštititi

by Agencije

Francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel su u nedjelju tijekom komemoracije stote obljetnice bitke u Verdunu pozvali na zaštitu Europe, osjetljivog prostora kojem prijete podjele koje su došle do izražaja tijekom miqrantske krize.

“Naša je sveta dužnost upisana u opustošenom tlu Verduna i sastoji se od nekoliko riječi: volimo našu domovinu, ali štitimo našu zajedničku kuću, Europu, bez koje bismo bili na udaru oluja povijesti”, izjavio je Hollande.

Dvoje čelnika, koji su se sastali u nedjelju na istoku Francuske na komemoraciji jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata, naglasili su krhkost Europske unije iz koje bi se Velika Britanija mogla povući na referendumu 23. lipnja.

Europa je “najveća zajednica demokratskih zemalja, ona je orijentir, ali i veliki osjetljivi prostor koji treba štititi”, rekao je francuski predsjednik. Snage “podjele, izolacije ponovo su na djelu”, upozorio je Hollande.

Njemačka kancelarka je također govorila o sadašnjim “slabostima” Europe suočene s migrantskom krizom.

Merkel, čija je zemlja primila više od milijun izbjeglica 2015. godine, također je pozvala na europsku solidarnost u krizama i ocijenila da je za preživljavanje EU važno da se “ne zatvaramo u sebe, već da budemo otvoreni prema drugima”. “Ukoliko ćemo razmišljati samo u nacionalnim okvirima, to nam neće omogućiti napredovanje, to vrijedi i za upravljanje dužničkom krizom u Europi, ali i za prihvat izbjeglica”, rekla je.

“Francuska i Njemačka nose posebne odgovornosti, među kojima i okonačnje sukoba koji su pred našim vratima”, dodao je Hollande i naveo primjer “separatističkog sukoba na istoku Ukrajine, ali i odgovornost prihvaća ljudi koji bježe od pokolja”.

Related Posts