HOK nezadovoljan izmjenama Zakona o PDV-u

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i njeni članovi ugostitelji nezadovoljni su i žalosni što u Hrvatskom saboru nisu prihvaćeni njihovi amandmani i što je većina u petak izglasala izmjene Zakona o PDV-u na temelju kojih stopa PDV-a za ugostiteljske usluge raste s 13 na 25 posto, izvijestili su iz HOK-a.

“Na žalost, nisu usvojeni amandmani HOK-a i ugostitelja kojima je cilj bio zaštititi interese obrtnika kao najmanjih gospodarskih subjekata, u ovom slučaju ugostitelja”, poručuju iz HOK-a istodobno navodeći kako podržavaju dio porezne reforme u kojem izmjene poreznih zakona mogu doprinijeti rasterećenju obrtnika i povećanju konkurentnosti.

“Argumentirani zahtjevi ugostitelja da stopa PDV-a ostane ista kao do sada temelje se na Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020., koju je također usvojio Hrvatski sabor, i koja, uz ostalo, predviđa smanjenu stopu PDV-a za ugostiteljstvo, no na žalost u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu, nije ovaj put prevladao glas razuma i zastupnici nisu prihvatili amandmane koje smo pripremili u ime članova ugostitelja”, ističu iz HOK-a.

Smatraju da će povećanje stope PDV-a znatno otežati poslovanje ugostitelja te da će to Hrvatskoj, kao turističkoj zemlji bitno smanjiti šanse za veću konkurentnost, a dodatni problem vide i u tome što je povećana stopa PDV-a od 25 posto selektivno prihvaćena samo za dio ugostiteljstva.

“To je diskriminacija, jer se male ugostitelje dovodi u nejednak položaj u odnosu na velike, a takvim podilaženjem jednoj kategoriji nauštrb druge direktno se gazi i preporuka EU-a ‘Think small first’, da mali poduzetnici moraju biti na prvom mjestu”, ocjenjuju iz HOK-a.

Navode i da se postavlja pitanje ustavnosti odredbe o različitim stopama PDV-a, s obzirom da Ustav jamči jednak pravni položaj poduzetnika na tržištu. To u slučaju ugostitelja koji pružaju istovrsnu uslugu koja će na različit način biti oporezivana, sasvim sigurno nije slučaj, kažu u HOK-u.

Najavljuju da će nastaviti predlagati izmjene i poboljšanja u poreznim zakonima, zalagati se za interese članova i kreiranje takve reforme kojom bi se doista rasteretilo gospodarstvo i obrtništvo.

(Agencija)

You may also like