Hodorkovski: Putin vodi Rusiju u kolaps

Predsjednik Vladimir Putin preživjet će sankcije Zapada i niže cijene nafte, ali je šef Kremlja doveo Rusiju u stanje stagnacije i mogućeg kolapsa, izjavio je u četvrtak bivši tajkun Mihail Hodorkovski.

Nekada najbogatiji čovjek Rusije koji je bio uhićen 2003. nakon što je pao u Putinovu nemilost te pušten 2013., rekao je u razgovoru za Reuters da Putin može preživjeti cijenu od 45 dolara po barelu, ali da što dulje ostane na vlasti to su veći rizici po Rusiju. Prema njegovim riječima, Rusija je sada u sličnoj situaciji kao SSSR 70-ih godina za vrijeme Leonida Brežnjeva. “Rusija je potonula u stagnaciju sličnu onoj s kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. U zadnjoj smo fazi razdoblja stagnacije iz ere Brežnjeva. Putin je mlađi, pa to nažalost može dulje potrajati”, kazao je Hodorkovski, bivši vlasnik nekada najveće ruske naftne kompanije YUKOS.

Također je ocijenio da će Zapad u konačnici ublažiti sankcije pod pritiskom poslovnog svijeta. Hodorkovski je na sudu u Moskvi bio osuđen za izbjegavanje poreza, u slučaju za koji tvrdi da je bio politički motiviran te da su mu neprijatelji htjeli uništiti tvrtku i kazniti ga zbog političkih ambicija. YUKOS je bio uništen golemim poreznim potraživanjima, potom je država rasprodala glavna sibirska proizvodna postrojenja koja su na kraju kupile tvrtke u državnom vlasništvu.

You may also like