Hoće li von der Leyen preuzeti dužnost 1. prosinca

Europski parlament
Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i dalje ustraje pri tome da njezina ekipa počne s radom 1. prosinca i nakon što je Velika Britanija odbila imenovati kandidata za povjerenika, ali ne otkriva na koji će se način izvući iz nastale situacije.

Dana Spinant, glasnogovornica nove predsjednice Europske komisije, izjavila je na konferenciji za novinare da su dobili pismo od britanske vlade koje pozorno proučavaju, ističući da je London u tom pismu potvrdio da priznaje svoje obveze koje proizlaze iz članstva u EU-u i u kojem kaže da ne želi ometati proces formiranja Komisije.

Prema pravilima EU-a, svaka zemlja članica ima pravo i obvezu imati povjerenika u Europskoj komisiji. S obzirom da je Velikoj Britaniji produljen ostanak u EU-u do 31. siječnja sljedeće godine, ona bi također trebala imati povjerenika. Stoga je Ursula von der Leyen tražila od Londona da pošalje svoj prijedlog kandidata za povjerenika koji bi onda mogao proći kroz postupak saslušanja u Europskom parlamentu prije glasovanja na plenarnoj sjednici 27. studenoga.

Međutim, u srijedu navečer iz Londona je stiglo pismo u kojem se kaže da neće predlagati kandidata jer to nije u skladu s ustaljenom praksom da se u predizborno vrijeme imenuju kandidati za međunarodne položaje, uključujući i institucije EU-a. Prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji će se održati 12. prosinca, što dovodi u pitanje predviđeni kalendar da se nova Komisija izglasa krajem studenoga i 1. prosinca preuzme dužnost. Očito je da premijer Boris Johnson ne želi da mu se u predizbornoj kampanji predbacuje da imenuje kandidata za povjerenika dok istodobno čvrsto inzistira na izlasku iz EU-a. Glasnogovornica aktualne Komisije Mina Andreeva je dodala da “1. prosinca ostaje i dalje cilj i da se sada traži način kako to postići”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije u četvrtak htio komentirati razloge zbog kojih je vodstvo Europske pučke stranke (EPP) odlučilo da neće tehničke sastanke održavati u Saboru, no ocijenio je kako su “vjerojatno vidjeli da se od tehničkih stvari radi političko pitanje”.

U raspravi o situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini, posebice u Unsko-sanskom kantonu, održanoj u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, zatraženo je hitno zatvaranje prihvatnog centra Vučjak, koji je potpuno neprimjeren za smještaj ljudi, a više zastupnika je kritiziralo hrvatsku policiju zbog nasilnog vraćanja migranata, na što su hrvatski zastupnici odgovorili da je riječ o neprovjerenim i nedokazanim tvrdnjama.

Mađarski kandidat za povjerenika za proširenje Oliver Varhelyi morat će nakon saslušanja u četvrtak odgovoriti na dodatna pitanja, ali u pisanom obliku, bez dodatnog saslušanja. Nakon saslušanja pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta na inicijativu socijaldemokrata i liberala odlučeno je da će Varhelyi morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja prije nego što dobije zeleno svjetlo. S druge strane, Europska pučka stranka je ocijenila da je Varhelyi primjeren kandidat za resor za koji je predložen.

Varhelyi je tijekom saslušanja obećao da će u svom radu na mjestu povjerenika za proširenja biti potpuno neovisan od mađarske vlade premijera Viktora Orbana. Varhelyi je drugi mađarski kandidat za resor proširenja. Prije njega bio je kandidiran Laszlo Troscsany, koji je zajedno s francuskom i rumunjskom kandidatkinjom Rovanom Plumb pao i prije saslušanja jer mu je Odbor za pravna pitanja utvrdio sukob interesa.

Francuska kandidatkinja Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju, stoga su u četvrtak ponovno saslušani novi kandidati iz Mađarske, Rumunjske i Francuske. Varhelyi se zauzeo za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je moguće prije. Na prošlom sastanku na vrhu, Francuska je uz pomoć Danske i Nizozemske blokirala otvaranje pregovora s te dvije zemlje.

You may also like

0 comments