Hoće li vodeće europske tvrtke udvostručiti izdvajanja za klimatsku neutralnost

Istraživanje
Vodeće europske tvrtke moraju više nego udvostručiti ulaganja u projekte s niskim udjelom ugljika kako bi do 2050. dosegnule “klimatsku neutralnost”, glavni cilj Europske komisije, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje.

U 2019. skupina od 882 kompanije izdvojila je 124 milijarde eura za kapitalna ulaganja, istraživanja i razvoj, odnosno 12 posto ukupnih ulaganja, utvrdile su neprofitna organizacija CDP i konzultantska tvrtka Oliver Wyman.

Da bi do 2050. postale klimatski neutralne, taj udio mora poskočiti na 25 posto, upozorio je izvršni direktor CDP Europe Steven Tebbe.

Najviše se ulagalo u tehnologiju električnih vozila, ukupno 43 milijarde eura. Slijede obnovljivi izvori energije s oko 16 milijardi eura, te infrastruktura energetskih mreža, s 15 milijardi eura, stoji u izvješću. „Neke europske tvrtke odvažno su se odlučile za nisko-ugljična ulaganja, uvodeći obnovljive izvore energije, gradeći zeleniju infrastrukturu, kupujući električna vozila i poboljšavajući energetsku učinkovitost proizvodnog procesa”, rekao je Tebbe.

“Ukazuje se ipak ogromna prilika da se učini još više i moramo svjedočiti dodatnim nastojanjima na svim područjima.” Iako je udvostručenje kapitalnih ulaganja “krupan zahtjev”, pasivnost će biti još skuplja, upozorava direktor CPD Europe. Kompanije obuhvaćene istraživanjem proizvode oko 75 posto emisija u EU a imaju i identičan udio u tržišnoj kapitalizaciji.

“Da bi se popunio taj manjak u ulaganjima, političari i ulagači moraju pomoći kompanijama u financiranju tehnologija budućnosti”, napominje.

U sklopu “europskog zelenog sporazuma” vrijednog 1.000 milijardi eura, EU namjerava do 2030. smanjiti emisije štetnih plinova za 50 do 55 posto u odnosu na razine u 90-im godinama prošlog stoljeća i dosegnuti klimatsku neutralnost do 2050. godine, stoji u izvješću

You may also like

0 comments