Hoće li uspjeti njemačka energetska politika

Analitičari će pažljivo promatrati

Vodeći ljudi triju njemačkih političkih stranaka predstavili su koalicijski dogovor o formiranju vlade u kojoj će dosadašnji ministar financija Olaf Scholtz zamijeniti Angelu Merkel na kancelarskoj poziciji.

U koalicijskoj će vlasti participirati socijaldemokrati, zeleni i liberali, pri čemu će čelnik liberala Christian Linder preuzeti ministarstvo financija, a čelnica zelenih Annaela Baerbock ministrica vanjskih poslova.

Iako je bilo puno skeptičnih analitičara, u Njemačkoj i izvan nje, vodstva tri stranke su usuglasila program vlade koji će, ako dobije povjerenje stranačkih konvencija, biti okrenut ka modernizaciji vodećeg europskog gospodarstva kroz unaprjeđenje infrastrukture i investiciju u mjere za zaštitu klime.

Sukladno programu nove vlade, kako javljaju njemački mediji, odlučili su se za odvažna obećanja.

Ubrzat će se postupno ukidanje ugljena s rokom do 2030. godine, dok će se do 2040. godine prekinuti proizvodnja energije iz plina. Plavi vodik im je značajan dio koalicijskog sporazuma. U zgradarstvu namjeravaju ohrabriti ugradnju plinskih sustava za grijanje, a u starijim zgradama zamjenu sustava za grijanje plinskima. Također, obećali su prekid prodaje automobila s unutarnjim sagorijevanjem do 2035. godine.

Posebno će se pozorno pratiti politika ukidanja termoelektrana na ugljen. Naime, mnogi su analitičari skeptični kako će njemačka vlada isporučiti svoja obećanja bez nuklearne energije, koju Njemačka potpuno napušta sljedeće godine, u uvjetima nedovoljne razvijenosti tehnologije obnovljive energije, tim više što su i rokovi napuštanja plina vrlo skori.

Michael Gale, voditelj Futures in Focus podcasta na Forbesu poentirao je kako su ovi planovi, za zemlju ovisnu o uvozu energenata i bez previše prirodnih sirovina, logična i laka odluka.

You may also like