Hoće li uspjeti nametnuti svoju viziju Brexita?

Boris Johnson
Novi britanski premijer Boris Johnson počinje u srijedu diplomatski maraton, najprije u Berlinu, a potom u Parizu i na G7 u francuskom Biarritzu, u pokušaju da partnerima nametne svoju viziju brexita.

Na prvom putovanju u svojstvu premijera, nasljednik Therese May očekuje se u srijedu u kasnijim poslijepodnevnim satima u Berlinu, gdje će razgovarati s kancelarkom Angelom Merkel. Njih dvoje već su razgovarali telefonski “ali naravno da je korisno da sjednu za stol kako bi razmijenili mišljenja o brexitu i drugim europskim pitanjima”, komentirao je glasnogovornik Angele Merkel.

Kao znak da se ne očekuju posebne promjene u stajalištima, nakon razgovora nije predviđena konferencija za novinare, već samo izjave na početku sastanka, piše France presse.

Boris Johnson ovaj je tjedan kazao kako bi želio da se ‘backstop’ iz sporazuma EU-a i njegove prethodnice Therese May zamijeni alternativnim rješenjima, dok je Merkel u utorak kazala da će EU promisliti o praktičnim rješenjima graničnog pitanja Sjeverne Irske i Republike Irske nakon brexita, ali bez otvaranja novih pregovora o sporazumu o razdruživanju. U četvrtak Johnsona će primiti u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ima oštrije stajalište od kancelarke po pitanju brexita.

Razgovori Merkel i Macrona s Johnsonom mogli bi biti napeti jer je duboki jaz između njih i Johnsona koji želi pod svaku cijenu izlazak svoje zemlje iz EU-a, sa ili bez sporazuma 31. listopada. Potporu bi međutim mogao dobiti od američkog predsjednika u Biarritzu gdje će prvi puta sudjelovati na summitu G7, i tom se prilikom sastati s Donaldom Trumpom, žestokim zagovornikom brexita bez ikakvih ustupaka.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i Europska komisija u utorak su poručili da je ‘backstop’ jedini način kojim se može izbjeći povratak tvrde granice na Irskom otoku, dan nakon što je Johnson u pismu pozvao da se iz postojećeg sporazuma o brexitu izbaci taj mehanizam.

Konzervativna stranka britanskog premijera Borisa Johnsona u vodstvu je pred oporbenim laburistima od 14 postotnih bodova zahvaljujući njegovu odlučnom stajalištu u vezi brexita, po ispitivanju javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

Johnson, koji je postao premijerom prije mjesec dana, obećava da će zemlju izvesti iz Europske unije 31. listopada sa ili bez sporazuma o razdruživanju. Ispitivanje Kantara provedeno putem interneta pokazalo je da bi 42 posto birača, da se sada održe izbori, glasalo za konzervativce, prema 25 posto u svibnju, a 28 posto za laburiste, prema 34 posto u svibnju, kada je zadnji put provedeno usporedivo istraživanje.

Za liberalne demokrate glasalo bi 15 posto birača, jednako kao i u svibnju, a za stranku Brexit pet posto, što je manje u odnosu na svibanj kada ju je podržavalo 10 posto birača, dok bi za Škotsku nacionalnu stranku glasalo 5 posto birača, jednako kao i prije. Ispitivanje je provedeno na 1133 ljudi od 15. do 19. kolovoza.

Višak u britanskom proračunu smanjen je u srpnju zbog veće državne potrošnje pred izlazak zemlje iz Europske unije, pokazali su u srijedu službeni podaci. Ako se isključe banke u vlasništvu države, proračunski je višak u prošlom mjesecu iznosio 1,3 milijarde funti. U lipnju iznosio je 7,2 milijarde funti a u prošlogodišnjem srpnju 3,6 milijardi funti.

Proračun tradicionalno iskazuje višak u sedmom mjesecu zbog plaćanja poreza na dohodak fizičkih osoba, napominje Reuters. Većina prihoda od poreza blago je porasla na godišnjoj razini ali je državna potrošnja poskočila za 2,6 milijardi funti, odnosno 4,2 posto na godišnjoj razini, najvećim dijelom zbog nabave robe i usluga, te troškova za zaposlene.

U prva četiri mjeseca financijske godine koja počinje u travnju Britanija se zadužila za 16 milijardi funti, što predstavlja povećanje za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Dugoročne izglede za javne financije zastiru brexit i neizvjesnost u pogledu državne potrošnje.

U prvih nekoliko tjedana nakon preuzimanja dužnosti premijer Johnson najavio je mjere u vrijednosti više milijardi funti, ne uključujući potencijalne troškove brexita bez dogovora. Agencija Moody’s objavila je početkom kolovoza da neke najave otvaraju “dodatna pitanja o riješenosti vlade da se pozabavi dugom naslijeđenim iz razdoblja financijske krize”.

You may also like

0 comments