Hoće li u sljedeća tri tjedna dolar značajno ojačati?

Kao što je bilo očekivano, govor čelnice američkih Federalnih rezervi održan u petak u sklopu godišnjeg ekonomskog simpozija u Jackson Holeu, uzrokovao je značajne pomake na financijskim tržištima.

Naime, Janet Yellen je izjavila da na temelju poboljšanja stanja na američkom tržištu rada raste i vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u idućim mjesecima. Odmah nakon objave vijesti na platformama Admiral Marketsa američki dolar je u odnosu na euro ojačao 1%, a u odnosu na japanski jen 1,5%.

Njenu izjavu pojačala su još dva člana odbora guvernera centralne banke koji odlučuju o monetarnoj politici. Richard W. Fisher izjavio je da je moguće da će već u 9. mjesecu podignuti kamatne stope, dok je Dennis P. Lockhart izjavio da bi po njemu bilo prikladno dva puta podignuti kamatne stope do kraja godine.

U većini ostalih razvijenih gospodatstava kamatne stope su na najnižim razinama u povijesti i jednostavno se ne isplati držati kapital uložen u npr. njemačke ili japanske obveznice. Zbog toga čak i najava blagog podizanja kamatnih stopa u SAD-u dovodi do jačanja dolara. Naime, institucionalnim ulagačima je svaki postotak prinosa iznimno bitan, pa najčešće preferiraju kapital držati u valuti koja donosi viši prinos. Pri prebacivanju kapitala iz drugih valuta u dolar, dolazi do masovne potražnje za američkom valutom, kojoj na temelju toga vrijednost raste.

Sastanak koji Richard W. Fisher spominje održat će se 21.9.2016. i nakon prošlotjednih izjava postoji značajna vjerojatnost da će do tada američki dolar postepeno jačati. Ukoliko zaista tada dođe do dizanja kamatnih stopa, dolar će nastaviti jačati, te bi u tom slučaju do kraja godine sa sadašnje razine ojačao više od 5% u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta.

Ostali instrumenti su također reagirali na vijest objavljenu u petak. Dionice su blago pale, očito zbog straha da će dizanje kamatnih stopa poskupiti trošak zaduživanja kompanija i negativno utjecati na profitabilnost. Cijena zlata je od petka također blago pala. Zlato negativno reagira na kamatne stope jer s rastom kamatnih stopa na štednju i obveznice, pada interes za posjedovanje zlata. S obzirom da je tržište zlata manje likvidno od valutnog tržišta, ukoliko dođe do vala rasprodaje zlata, cijena mu može značajno pasti.

You may also like