Hoće li u Hrvatsku doći proizvođači automobila

Reindustijalizacija
Hrvatski izvoz u prvih 8 mjeseci porastao je 6 posto.

Taj bi postotak sigurno bio i znatno veći kad bi naša zemlja napokon privukla i nekog od najvećih svjetskih proizvođača automobila. Stoga je s posebnim zanimanjem primljena neslužbena informacija da je Volkswagen Tursku maknuo s popisa mogućih lokacija za gradnju nove tvornice vrijedne više od milijardu eura te da se kao moguća lokacija spominje Hrvatska.

U pogonima AD Plastika proizvode se autodijelovi za najveće svjetske automobilske tvrtke. Mogući dolazak neke od tih vodećih tvrtki u Hrvatsku, poput njemačkog Volkswagena, za cijelu bi Hrvatsku industriju, kažu, bio bi iznimno važan.

– Ja sam apsolutno zagovornik dovođenja bilo koje industrije u Hrvatsku, a posebno automobilske jer može pokrenuti val zapošljavanja i čitavu mrežu dobavljača u autoindustriji, govori Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

– Mađarska ima 3 tvornice automobila, Češka ima 4, pa nema razloga da Hrvatska, pogotovo kontinentalna Hrvatska, gdje imamo ljude vani, gdje su stekli radnu kulturu, da se ponovo vrate i zajedno s nama proizvode takve automobile, naglašava Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa.

I u Vladi su itekako svjesni važnosti autoindustrije za Hrvatsku.

– Takav iskorak u smjeru dolasku jednog većeg automobilskog giganta u RH sigurno bi značio puno i za industriju, ali i za naš izvozni sektor. Siguran sam samo u jedno, a to je da ćemo učiniti sve da do toga dođe, govori Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

No, neizvjestan je i složen put do konačnog odabira zemlje za gradnju tvornice. Iz Volkswagena poručuju da ne traže nove lokacije.

I dok se Hrvatska nada dolasku velikih automobilskih tvrtki, industriju vuku proizvođači autodijelova, poput AD Plastika koji sa svojih 8 tvornica u 5 zemalja ostvaruje stalni rast prihoda i zaposlenih.

You may also like

0 comments