Hoće li Tomislav Karamarko ipak morati otići?

Politički analitičar Davor Gjenero rekao je u srijedu, u razgovoru u Novom danu, da je teško pretpostaviti što bi se moglo dogoditi na dašanjem sastanku premijera Tihomira Oreškovića, šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i šefa MOST-a Bože Petrova.

Kaže da bi za ‘sretan kraj’ trebalo pretpostaviti da se politički akteri u Hrvatskoj ponašaju racionalno. “Oni to ne čine, ne vode računa o javnom dobru, ne vode računa o smanjivanju sukoba, ne vode računa o postizanju kompromisa umjesto maksimalizacije interesa – vrlo je teško predvidjeti bilo kakav razvoj političkih odnosa”, rekao je Gjenero.

Ono što se jučer činilo nemogućim danas je kao normalna stvar. Najveći je problem što bi samo razvijanje izbora bilo dovoljno za promjenu društvenih odnosa. Izgubili bi vrijeme da se nađemo u sličnoj situaciji, smatra pak o eventualnim novim izborima.

O premijeru kaže da je on danas puno moćniji akter nego što je bio kad je ušao u političku arenu. “Međunarodni akteri mu zamjeraju što se premalo bavio politikom i poslom koji predsjednik Vlade mora raditi, a to je stvaranje povoljne društvene atmosfere. On se prije svega ponašao kao CEO, meandžer financija. Očito je shvatio da mora početi stvarati povoljnije društvene uvjete”, rekao je o Oreškoviuću.

“On će ili izaći kao bivši premijer ili kao predsjednik Vlade – bitno jači nego je bio do sada, i bitno jači u odnosu na HDZ i MOST.”

Ako se sustav raspadne, u problemu su svi, smatra Gjenero. “Obje stranke, HDZ i MOST, postat će bitno manje utjecajne nego predsjednik Vlade koji će se sve više individualizirati, ali i predsjednica koja će sve više iskorištavati nedosatatak aktera koji smiruju sukobe. Ona će se sve više odvajati od HDZ-a i onih koji su je izabrali i pokušati se ponašati kao individualni akter u političkoj areni, u pravom smislu te riječi.” “Vrlo je malo vjerovatno da će Karamarko dobiti većinu, a moguće je još uvijek da se nađe u poziciji da se povuče zajedno s Petrovom. Tako bi se očuvala sadašnja administracija, a stranke potisnule u drugi plan. Činjenica je da iako je formalno pobijedio na stranačkoj konvenciji, on nije prošao najbolje. Nije akter koji u potpunosti kontrolira stranku. Ovisan je o Predsjedništvu, moć mu je danas manja i nije isključeno da će se naći u situaciji da mora pristati na odlazak iz Vlade”, smatra Gjenero.

Kaže i da je moguće da se Karamarko odluči izložiti interpelaciji. “Nemojmo zaboraviti, to je proces u kojem je teret dokazivanja na strani opozicije. Ne treba Karamarko 76 zastupnika, nego predlagači trebaju 76 zastupnika koj će glasovati za njegov opoziv. To je vrlo teško”, smatra Gjenero.

“Moguće je postizanje kompromisa između Petrova i Karamarka. Pretpostavljam da je pritisak na Karamarka sada snažan, a moć Karamarka nije takva da može izbjegavati kompromis. Ako se odluči izložiti, još uvijek nije sve gotovo. Tada je moguće da bude isključen iz Vlade, i onda ovisi o HDZ-u hoće li nastaviti. Malo je realno da Vlada nastavi bez Karamarka”, smatra Gjenero.

Kako će se doći do novih izbora prilično je veliko pitanje. “Ako kompromisa ne bude, scenarij novih izbora je vjerojatniji. Treba biti svjestan da odlaskom jednog ili nekolicine ministara Vlada ne pada, ali je politička odluka predsjednika Vlade kada će se suočiti s nepovjerenjem u parlamentu.”

Ako do kompromisa ne dođe, izbore bismo mogli imati godinu dana nakon redovitih, smatra Gjenero. “Glasači bi sigurno kaznili MOST, ali i HDZ. SDP bi prošao bitno bolje, ali nije sigurno da se opet ne bi pojavila treća opcija o kojoj bi ovisila saborska većina”, rekao je među ostalim u Novom danu.

Nakon što je dobilo opsežnu dokumentaciju iz tvrtke “Drimia”, kao i pisano očitovanje Tomislava Karamarka, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima sve preduvjete da svoju odluku donese prije 18. lipnja, kada istječe rok za glasanje o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade. Nakon što prouči pristiglu dokumentaciju i dobije tražene podatke o poslovanju tvrtke “Petrius savjetovanje” Joze Petrovića, Povjerenstvo će odlučiti je li Karamarko, zbog činjenice da je njegova supruga pune tri godine poslovala s konzultantom MOL-a, u sukobu interesa ili nije.

– Što se tiče načela sukoba interesa, odnosno njegove etičke komponente, situacija je kristalno jasna: Tomislav Karamarko je, zbog poslovnog odnosa tvrtke njegove supruge s Jozom Petrovićem, nedvojbeno u sukobu interesa – tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju antikorupcijski aktivist i bivši voditelj Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović.

No, Povjerenstvo, prema njegovim riječima, tek treba utvrditi je li on pritom prekršio i Zakon o sukobu interesa propustivši, primjerice, javnost obavijestiti o poslovanju svoje supruge, ili su za njega postojale neke druge olakotne okolnosti.

Povjerenstvo za sukob interesa čitav slučaj je utemeljilo na tri ključna pitanja.

1) JE LI U VLADI SUDJELOVAO U DONOŠENJU ODLUKA?

Od Banskih dvora su zatraženi konkretni odgovori na pitanje jesu li Vlada ili njezin uži kabinet raspravljali o prijedlogu da RH povuče tužbu u arbitražnom postupku protiv MOL-a te je li ovo pitanje bilo razmatrano u Vladi na bilo koji drugi način. Povjerenstvo nadalje zanima je li u toj raspravi sudjelovao Tomislav Karamarko.

Ako Tihomir Orešković odgovori da nije, Karamarkova pozicija će nedvojbeno osnažiti. Ako, pak, u Vladi potvrde da su početkom svibnja Petrov i Karamarko održali sastanak – na kojemu su u ime HDZ-a navodno bili još i Milijan Brkić te Josipa Rimac, a u ime Mosta tadašnji Petrovljev savjetnik Ivica Relković, Ante Čikota, Miroslav Šimić i Božo Iljkić – a na kojemu je, prema neslužbenim informacijama, HDZ ultimativno od Mosta tražio prekid arbitražnog spora s MOL-om, Karamarko će teško moći braniti svoju poziciju

2) JE LI SUDJELOVAO U DRUGIM RASPRAVAMA O INI?

– Njegova supruga prekinula je poslovanje s MOL-om koncem prošle godine, nakon što je, kako sama kaže, postalo izgledno da će Karamarko ući u izvršnu vlast. Povjerenstvo treba utvrditi je li pola milijuna kuna, koliko je “Drimia” plaćena za savjetovanje Joze Petrovića, dovoljno visoki iznos da Karamarka u budućnosti dovede s druge strane granice načela koje bi državni dužnosnici trebali poštovati, a koje proklamira hrvatski Zakon o sukobu interesa.

3) JE LI PROPUSTIO JAVNOSTI OBJASNITI POSLOVNE ODNOSE?

– Tu se Karamarko nalazi na tankom ledu. Prije nego je afera “Konzultantica” izišla u javnost, predsjednik HDZ-a javno je tvrdio da je Jozo Petrović njegov prijatelj, te da on vrlo dobro zna dijeliti privatno od javnog. Činjenicu da je tvrtka njegove supruga pune tri godine bila na platnom popisu lobista mađarskog MOL-a – s čime je Karamarko, prema tvrdnji same Ane Šarić, od početka bio upoznat – on nije spominjao ni u svojim izjavama, ni u svojoj imovinskoj kartici.

Povjerenstvo je zatražilo od Banskih dvora odgovor na pitanje je li Karamarko prije rasprava o Ini i MOL-u na radnim tijelima Vlade deklarirao poslovni odnos svoje supruge s Petrovićem. Od Karamarka je pak zatražilo očitovanje je li o tome upoznao svoje stranačke kolege u HDZ-u, kada je ta stranka raspravljala o pitanju arbitraže. Što je, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, bio dužan učiniti, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon jutrošnjeg sastanka Domoljubne koalicije održanog u Saboru, Pero Ćorić otkrio je za N1 što je bila tema.

Ćorić kaže da je tema bila izbor Ustavnih sudaca. “Razgovarali smo o kandidatima i rekli smo svoje stajalište, a podržali smo Mlakara. Praksa uvijek pokaže koji su se suci pokazali i dokazali. Dali smo potporu i Babiću, i nisam vidio da je on sporan. Kompletna lista Domoljubne koalicije će biti usuglašena u idućih dva sata. O nekima se još raspravlja”, rekao je Ćorić.

Upitan je li bilo riječi o aktualnoj političkoj krizi koja trese Hrvatsku Ćorić kaže: ‘Karamarko nije nijednom rječju spomenuo probleme u radu Vlade. Mi znamo da će danas biti kavica, ali ne znamo ništa više. Ja ne vidim nikakvog razloga za ovo što Petrov radi. Ako želi na vlast dovesti neokomuniste – nek’ ih dovede’.

Podsjetimo, sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav trebala bi početi u 13.30. U ponedjeljak je predloženo da se zasjedanje ne održi u utorak, nego u srijedu. Predsjednik Odbora Robert Podolnjak kazao je da su neki zastupnički klubovi tražili dodatno vrijeme za konzultacije oko imenovanja ustavnih sudaca te je sjednica pomaknuta za dan kasnije.

To što mu dvojica potpredsjednika – Karamarko i Petrov – ne razgovaraju i ne surađuju, premijer Tihomir Orešković je odlučio promijeniti, pa je za danas najavio kako će s njima popiti kavicu i pokušati smanjiti tenzije. Orešković će se naći s potpredsjednicima Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, najavio je. “Malo ćemo sjesti i razgovarati. Mi imamo zajedničke ciljeve”, poručio je Orešković u utorak iz Pariza.

Na taj mu je poziv odgovorio potpredsjednik Petrov. Kaže da stabilnost vlade treba održati, ali da odluku neće promijeniti. “Da, mi možemo popiti kavu. Važno je razgovarati o svim temama koje se dotiču projekata, reformi i planova Vlade te funkcionalnost Vlade treba postojati, jer je stabilnost Vlade najvažniji interes građana RH.

Ona ne smije ovisiti o bilo kakvim političkim sporovima, ali to neće utjecati na naš stav oko potrebe za razrješenjem Tomislava Karamarka”, rekao je Petrov. Čija će biti ‘pobjeda’, Petrova ili Karamarka, i dalje je nejasno, jer desetak zastupnika još se ne izjašnjava o odluci.

U 8.30 sati u srijedu je u Saboru počeo i sastanak zastupnika Domoljubne koalicije, na koji je stigao i Tomislav Karamarko. Neslužbeno, jedna od tema bit će izbor sudaca Ustavnog suda čime bi se u srijedu trebao ‘baviti’ i nadležni saborski Odbor za Ustav i Poslovnik. Par minuta prije u Vladu je stigao Božo Petrov koji je odbio dati izjavu našoj novinarki.

You may also like