Hoće li Srbija intervenirati na tržište derivata?

Benzin i dizel bi u Srbiji mogli pojeftiniti prateći cijenu nafte na svjetskim tržištima, ali je moguće i da vlada Srbije intervenira i poduzme odgovarajuće mjere, najavio je u utorak srbijanski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Nakon što se na društvenim mrežama počeo širiti poziv za jednosatni prosvjed protiv poskupljenja goriva blokadom prometa 8. lipnja u 17 sati, Antić je za TV Prva najavio da će vlada Srbije pratititi što se zbiva na tržištu nafte i reagirati sukladno svojim ovlastima.

“Pratit ćemo kako će se te cijene u narednom periodu kretati, s nadom da će doći do pada cijene sirove nafte i cijene derivata. Ukoliko do toga ne dođe, mi ćemo vidjeti koje mjere vlada ima na raspolaganju, pri čemu moramo imati na umu da imamo tržišno formuliranje tih cijena i da tržište diktira uvjete”, rekao je ministar Antić za TV Prva.

Cijene benzina u Srbiji su u posljednjih tridesetak dana porasle za 4,8 posto, a dizel je poskupio za 6,2 posto, pa su nezadovoljni potrošači najavili jednosatne prosvjede blokadom prometa u cijeloj Srbiji 8. lipnja popodne u 17 sati. Cijena litre benzina je oko 1,38 eura, kvalitetniji bezolovni benzin košta oko 1,43 eura, a litra dizela je oko 1,30 eura.

Skupina, koja je na Facebooku do utorka okupila više od 97.000 članova, vozačima je putem društvenih mreža proslijedila poziv da se pridruže prosvjedu građana širom Srbije i, zaustavljajući svoje automobile, na jedan sat blokiraju promet u petak u 17 sati.

Prosvjed podupiru i pojedine oporbene parlamentarne stranke, a predsjednik države Aleksandar Vučić poručuje kako s prosvjedima “nema nikakav problem”. “Radite što god hoćete, ali ne možete ugrožavati živote ljudi. Našli su se neki politički luđaci, koji bi zaustavili promet, a što ako netko nastrada? Tko će biti kriv? Građani moraju znati tko će biti kriv. A što se mene tiče, možete prosvjedovati koliko hoćete, s tim nemam nikakav problem”, poručio je Vučić.

You may also like

0 comments