Home Energetika Hoće li se Ukrajina smrzavati?

Hoće li se Ukrajina smrzavati?

by admin

Ukrajinska vlada predložila je sniženje minimalne dopuštene temperature u zgradama s centralnim grijanjem na 16 °C tijekom dolazeće zime. Ministarstvo regionalnog razvoja, graditeljstva te životnog i komunalnog gospodarstva i Ministarstvo zdravstvene zaštite pri tome su zadužena su za reviziju postojećih normi.

No, stručnjaci su time nezadovoljni i smatraju da će snižavanje normirane temperature s 18 °C, koliko je uobičajeno u mnogim zgradama bivšeg SSSR-a, na predloženih 16 °C uštedjeti novac, ali uz visoke troškove. Naime, osim što će stanovi biti vrlo hladni, toplinarska infrastruktura nije predviđena za takvo snižavanje temperature pa se može očekivati veći broj problema u mreži. Do sada su problemi zbog smanjenog uvoza energenata iz Rusije uglavnom rješavani povišenjem cijena (npr. cijene plina za više od 500%, potrošne tople vode za 55 – 57%, grijanja za 75% ili električne energije za 350%, što bi trebalo provesti u iduće dvije godine), javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

Istodobno je ukrajinski operator plinskog transportnog sustava Ukrtransgaz objavio da će Ukrajina nastaviti uvoz plina iz Mađarske, ali u malim količinama. Tako je zaprimljena prijava za uvozom 100 000 m3 plina iz Mađarske tijekom kolovoza 2015. godine. Naime, Ukrajina je 1.7.2015. godine prestala uvoziti plin iz Mađarske, dok je u lipnju uvozila oko 2,6 mil. m3/d, javlja mađarski dnevnik ‘Budapest Business Journal’ .

Related Posts