Hoće li se ugljenov otpad pretvoriti u niskougljično gorivo

Ugljen kao najobilniji i najjefitniji energent stvara više od 10 milijardi otpada samo u Sjedinjenim Američkim Državama.
 Otpad koji nastaje nakon iskorištavanja ugljena ima potencijal za dobivanje drugačijeg oblika energije, ekvivalentno 70 posto u odnosu na rezerve nafte Saudijske Arabije.

Naime, tvrtka Arq tvrdi da njeno tehnološko rješenje može pretvoriti otpad od ugljena u niskougljičnu sirovinu. Već su patentirali proces i osigurali 175 milijuna USD kako bi projekt zaživio. Proces koristi mikrotanke ugljikovodike koji na mehanički način pretvaraju ugljena u naftne derivate, za razliku od kemijskog procesa koji se dokazao kao neodrživ i štetan za okoliš.

Tvrtka tvrdi da nastale čestice goriva su čiste i male i da se mogu izravno uklopiti u naftne derivate, bez potrebe za skupocjenim ukapljivanjem. Arcq procjenjuje da više od milijardu tona otpada nastane svake godine, ekvivalentno bacanju u smeće pet milijuna barela nafte dnevno. Isto tako, novo rješenje omogućuje zatvaranje razlike u energetskoj vrijednosti ugljena i nafte i prirodnog plina, što čini i najveću financijsku priliku na današnjem tržištu energije u vrijednosti od 2 bilijuna USD. Uz to, dodana vrijednost novom tehničkom rješenju je smanjenje zagađenja okoliša, objavio International Mining.

You may also like

0 comments