Hoće li se Rusija i SAD uspjeti dogovoriti oko Sirije?

Sirijsko pitanje je bilo u centru pažnje na posljednjem sastanku ruskog ministra vanjskih poslova, Sergeja Lavrova i državnog tajnika SAD-a, Johna Kerrya. Razgovori nisu donijeli izuzetno velike pomaki, ali kontinuirani dijalog između Rusije i SAD-a daje nadu za političko rješenje Sirije.

“Nismo uspijeli postaviti rekord u trajanju pregovora”, našalio se Lavrov na konferenciji za novinare poslije sastanka sa svojim američkim kolegom u Ženevi 26. kolovoza. Razgovori su trajali 12 sati, sat vremena kraće od razgovora dvaju ministara koji se održao u srpnju u Moskvi. John Kerry je opisao ove razgovor kao “dug i konstruktivan”.

Obje strane su pozvale na prekidanje zastoja u implementaciji sporazima iz Minska, dok je Lavrov naglasio, kako obje države, i Rusija i SAD su zainteresirane za normalne odnose. No, glavni je fokus razgovora bio na Siriji. Osim dva ministra, sastanku je prisustvovao i specijalni UN-ov izaslanik za Siriju, Staffan de Mistura.

Prema Sergeju Lavrovu, SAD je po prvi puta prezentirao Rusiji listu grupacija unutar sukoba u Siriji, koje bi se mogle smatrati umjerenim i koje su pristupile primirju. Ranije su ruski dužnosnici opetovano kritizirali Washington zbog njegove nesposobnosti da razdvoji “umjerenu opoziciju” od terorista. “Činjenica da su Amerikanci pokazali popis, samo ide u prilog tome kako su i oni sami svjesni da moraju razdvojiti umjerene grupacije od terorista, što se nije do sada radilo u ovom sukobu”, rekao je Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa Russia in Global Politics.

Lukjanov vjeruje kako je popis prvi, ali vrlo važan korak ka razdvajanju umjerene opozicije od terorista, bez kojeg ne može biti političkog dogovora. Najbitnije je da se pitanje glavnog neprijatelja napokon usuglašava. “To je kompleksan proces, – rekao je arapski akademik Leonid Isajev, stariji predavač na političkom studiju Visoke škole za ekonomiju. – Uzmite npr. Džabat al-Nusru ( terorističku skupinu zabranjenu u Rusiji ), mijenjaju imena, prilagođavaju se, usko surađuju sa formalno umjerenim skupinama”.

Govoreći na konferenciji za novinare, Sergej Lavrov priznao je kako se radi o teškom zadatku, ali je istaknuo kako se s njim mora odmah uhvatiti u koštac, te da Rusija pokušava pomoći SAD-u u tome. U svojim izjavama, oba diplomata su se dotakli kurdskog pitanja. Lavrov je rekao kako je neprihvatljivo koristiti Kurde ( koji i sami žele svoju državu ) za podjeku Sirije, dok je Kerry istaknuo kako SAD surađuje sa kurdskim snagama “na određenoj razini”

U pozadini vojne operacije, koju je ovaj tjedan Turska pokrenula u Siriji, gdje se Ankara bori ne samo protiv ISIL-a ( zabranjenog u Rusiji ), nego i protiv kurdskih snaga, izjave dvaju ministara izgledaju kao da podržavaju Tursku, rekao je stručnjak. “Jasno, obje zemlje, Rusija i SAD, nakon nedavnih promjena u odnosima s Turskom, se distanciraju od Kurda”, rekao je Fjodor Lukjanov. Prema njegovom mišljenju, zbog potencijalne turske pomoći u Siriji, Rusija i SAD su spremne na manji kontakt sa Kurdima, piše Russia Beyonde the Headlienes.

Istovremeno, ni Moskva ni Washington ne zahladnjuju svoje odnose sa Kurdima u potpunosti. Leonid Isajev ističe kako SAD pokušava biti posrednik između svoja dva saveznika u regiji: Kurda i Turske.