Hoće li se osnovati novo povjerenstvo za Agrokor?

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da zahtjev MOST-a za osnivanjem povjerenstva koje bi se bavilo izradom Lex Agrokora, neće proći u Saboru i to zbog pravnih razloga.

“Nema šanse za to, ne zato što ne bi htjeli, nego zato što je takva zakonska odredba. Cilj povjerenstva je ispitati okolnosti koje su prethodile donošenju zakona o izvanrednoj upravi uključujući financijski aspekt, točnost financijskih izvještaja, odnosa javnog sektora kad je u pitanju financiranje Agrokora. Ono čim bi se trebalo baviti povjerenstvo je sadržano u istrazi koju je potvrdio Županijski sud u Zagrebu, nakon čega je pokrenuta istraga. U tom slučaju se povjerenstvo ne može osnovati, a ako je osnovano prestaje s radom, kao u slučaju prvog povjerenstva. Ništa se nije bitno promijenilo”, rekao je Bačić.

Kaže i da ne stoji obrazloženje kako bi se povjerenstvo bavilo okolnostima nastanka Lex Agrokora. Podsjeća da se ne može ograničiti rad povjerenstva te da nitko ne može utvrditi da okolnosti kojima bi se ono bavilo neće biti dio otvorenog postupka na Županijskom sudu u Zagrebu.

Podsjeća da je temeljem kaznene prijave Živog zida USKOK ispitao sve okolnosti oko afere Hotmail i odbacio je.

“Nema potrebe i nema zakonskih mogućnosti u Saboru vršiti ispitivanja kroz istražno povjerenstvo kad to radi hrvatsko pravosuđe”, zaključio je Bačić.

Predsjednik SDP-a komentirao je knjigu bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

“Sve je jasno, na proslavi grupe Borg je bila ekipa zbog koje cijela Hrvatska trpi već 27 godina”, rekao je Bernardić.

“Dok su oni slavili kako su se obogatili, radnice u Konzumu i dalje rade za 2.900 kuna i to je suština cijele priče”, kaže.

“Dalić i Ramljak su smijenjeni upravo zbog izvlačenja novca, priznao je to i Plenković. Ako je sve bilo čisto, zašto su otišli, zašto je smijenio”, pita se Bernardić.

“Jučer smo vidjeli plejadu likova koji su 90-ih sudjelovali u kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji čije posljedice osjećamo i danas. Jedini tko je falio je glavni državni odvjetnik”, kaže šef najveće oporbene stranke.

Na opasku kako je na promociji knjige bio i SDP-ov bivši ministar financija Slavko Linić, kaže: “Mislim da to govori najviše o svemu.”

Što se tiče izjava HDZ-ovog zastupnika Branka Bačića da nema šanse za osnivanje novog istražnog povjerenstva za Agrokor, Bernardić kaže kako je HDZ već pokušao ugušiti istražno povjerenstvo za Agrokor, maknuo Daliju Orešković s čela Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kao i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kojeg, prema Bernardićevim riječima, sada čuvaju tri tjelohranitelja.

Na pitanje o mogućem prelasku bivše SDP-ovke Milanke Opačić u saborski klub Milana Bandića, kaže kako ne može utjecati na ničiju odluku.

“Ne mogu vjerovati da bi ljudi koji su do jučer bili socijaldemokrati prešli čovjeku koji je ukinuo Trg maršala Tita, koji drži Plenkovićevu Vladu na okupu…”, kaže.

Što se tiče sjednice Predsjedništva SPD-a kaže kako će se održati “u rokovima”.

“Sa Zlatkom Komadinom sam prijatelj, a s Ostojićem ću morati preispitati odnose. Moj zadatak je da uvedem red i konsolidiram stranku do europskih izbora. U subotu je SDP pokazao da ne može proći nered i da ne mogu proći oni koji ruše SDP”, kaže.

0 comments