Hoće li se ogrančiti opskrba? Cijena nafte raste

U fokusu podaci iz SAD-a
Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 61 dolar pod pritiskom očekivanja da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati rast zaliha a dodatno je raspoloženje pritisnula sumnja da će vodeći proizvođači značajnije ograničiti opskrbu.

Trgovci su se danas fokusirali na predviđanja da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati rast zaliha u prošlom tjednu, za skromnih oko 700 tisuća barela. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra.

Pritisak na cijene stvaraju i procjene da vodeći proizvođači u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici u skupini ‘neovisnih’, uključujući Rusiju, neće značajnije ograničiti opskrbu. Trenutno je smanjuju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.

Dok su OPEC-ovi dužnosnici kazali da je značajnije ograničenje jedna od opcija za kojom bi mogli posegnuti, zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin izjavio je prema izvješću ruske agencije TASS da prerano za razgovore o toj temi.

Cijene pritišću “sumnje u pogledu OPEC+”, konstatira analitičar Carsten Fritsch. Proizvođači će se sastati početkom prosinca u Beču kako bi razmotrili proizvodnu strategiju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,64 dolara, što znači da je bila 51 cent niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments