Hoće li se njemačka uključiti u krizu u Siriji?

Ministrica obrane
Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila je u srijedu pred obrambenim odborom Bundestaga svoju ideju formiranja sigurnosne zone na sjeveru Sirije koja bi trebala biti pod kontrolom Ujedinjenih naroda.

Njemačka ministrica obrane nije rekla kojeg obujma bi bile postrojbe, ali je naglasila kako će biti potrebno sudjelovanje postrojba „širokog polja djelovanja pa i borbenog“.  Kramp-Karrenbauer, koja je ujedno i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), nije htjela precizirati na koji način bi vojnici Bundeswehra sudjelovati u ovoj misiji.

Ona smatra da bi sigurnosna zona mogla biti podijeljena u sektore, od kojih bi jedan preuzela Njemačka.  Povjerenik Bundestaga za njemačku vojsku, Bundeswehr, Hans-Peter Bartels izrazio je jučer sumnju u kapacitete Bundeswehra za još jednu međunarodnu misiju.  Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert rekao je danas kako unutar vlade još ne vlada jedinstveno mišljenje o prijedlogu ministrice obrane.

Manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kritizirala je Kramp-Karrenbauer zbog toga što je sa svojim prijedlogom u javnost izišla prije nego što je o tome izvijestila svog koalicijskog partnera.

Ruske snage su u srijedu prešle Eufrat, u Siriji, u smjeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Europska unija treba prestati biti samo pasivni promatrač turskih vojnih operacija u Siriji i početi konkretno djelovati, rekli su zastupnici u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i ocijenili kako više ne postoje preduvjeti za pristupanje Turske Uniji.

Nakon dogovora turskog predsjednika sa SAD-om o petodnevnom prekidu vatre, Erdogan je u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio potiskivanje kurdske milicije (YPG) 30 kilometara od turske granice i provođenje zajedničkih ophodnji.Tursko-ruska zajednička misija povlačenja Kurda trebala bi potrajati šest dana.

Eurozastupnici su na sjednici u Strasbourgu pozvali na konkretnije djelovanje EU-a. Upozorili su na mogućnost bijega zatvorenih pripadnika Islamske države i na teški položaj Kurda.

Picula kaže da “temeljni cilj mora biti prekid vojnih operacija, a posebno korištenja kemijskog oružja.” Picula je još kritizirao EU zbog nemogućnosti donošenja strateških odluka, dok SAD i Rusija djeluju. Ne samo vezano uz Siriju, već i zbog pitanja u susjedstvu podsjetivši na blokiranje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU-om.

Njemačka, Francuska i Nizozemska zabranile su izvoz oružja Turskoj, ali eurozastupnici ne smatraju to dovoljnim. Turska je pristupne pregovore s EU-om pokrenula 2005., ali otad nije bilo većeg napretka. HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol rekao je hrvatskim novinarima u Strasbourgu kako treba uzeti u obzir da je “Turska važan dugoročni strateški partner EU-a.”

Turska će poduzeti “nužne mjere” ne budu li se poštovala dva ugovora s Washingtonom i s Moskvom koja predviđaju povlačenje kurdske milicije sa sjeveroistoka Sirije, upozorio je u srijedu predsjednik Tayyip Erdogan.

You may also like

0 comments