Hoće li se Erdogana pitati o izbornom zakonu u BIH?

Predsjednik Odbora za za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač ocijenio je za sarajevske novine uoči današnjeg susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom da dvije zemlje imaju zajednički interes da BiH normalno funkcionira, što podrazumijeva i izmjenu izbornog zakona kako bi bosanskohercegovački Hrvati bili ravnopravni.
Komentirajući za sarajevski Dnevni Avaz od utorka najavu da će Grabar-Kitarović od Erdogana zatražiti potporu za izmjene izbornog zakona u BiH, Kovač je ocijenio da su Hrvatska i Turska prijateljske zemlje i da ih snažno veže “interes da BiH bude funkcionalna pravna država”.

“Nedvojbeno je da Turska ima snažan utjecaj na prilike u BiH, a na moralnom planu na Bošnjake”, istaknuo je Kovač.

Pojasnio je kako Republika Hrvatska inzistira na provedbi odluke Ustavnoga suda BiH po prizivu nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Bože Ljubića, aktualnog zastupnika Hrvatskog sabora, kojom je naložena izmjena izbornog zakona zemlje kako bi se osiguralo ravnopravno predstavljanje Hrvata s druga dva naroda.

“Treba provesti obvezujuću i konačnu odluku Ustavnog suda glede izmjene izbornog zakona i time svim ustavotvornim narodima – Bošnjacima, Hrvatima i Srbima i građanima BiH osigurati ravnopravnost na nadolazećim izborima. Kao što znamo Hrvati trenutačno nisu ravnopravni u izbornom procesu”, rekao je Kovač.

Šef vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora dodao je kako je najvažnije osigurati da se izbori provedu na demokratski način te osigura ravnopravna zastupljenost kako bi se BiH mogla brže usmjeriti prema euroatlantskim integracijama.

“Želimo da BiH iskoristi svoju prigodu bržeg približavanja europskoj i atlantskoj zajednici država”, kazao je on.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović dao je u utorak naznake kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, što bi od njega tijekom današnjeg sastanka trebala zatražiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako bi se osigurala legitimna zastupljenost bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske”, rekao je Izetbegović za portal Faktor kojega se smatra jako bliskim njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Istaknuo je da se Turska nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH. “Naprotiv, potpuno se korektno odnosila prema našoj državi, snažno podržavajući njezine jasne i ranije definirane prioritete koji se odnose na članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak. Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijeloj regiji”, dodao je bošnjački član državnog vrha.

Potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene izbornog zakona na način kako to očekuju bosanskohercegovački Hrvati nego za presudu u predmetu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu koji se odnosi na provedbu prava nacionalnih manjina.

“Na temelju dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati načelnu potporu BiH u skladu sa stavovima Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu provedbe presude Sejdić-Finci i izmjene izbornog zakona koji neće prodonijeti daljim nacionalnim podjelama”, rekao je Izetbegović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas popodne će razgovarati s turskim Erdoganom, a jedna od tema bit će i lobiranje za izmjene izbornog zakona BiH kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata u BiH s ostala dva naroda.

You may also like

0 comments