Hoće li Saudijci doživjeti osvetu Joa Bidena?

Foreign Policy
Kako se američki izbori privode kraju, prestolonasljednik Saudijske Arabije sigurno korača nervozno po svojoj pozlaćenoj palači, piše kolumnista Foreign Policyja Anchal Vohra.

Mohammed bin Salman uložio je mnogo na ponovni izbor Donalda Trumpa kada je prešutno odobrio odluku svog emiratskog kolege Mohammeda bin Zayeda da potpiše mirovni sporazum s Izraelom. Ali ako Joe Biden pobijedi, saudijska pozicija, koja je došla cijenom povrjeđivanja osjećaja muslimana širom svijeta, biće izoliranija, smatra Vohra.

Na početku Trumpovog predsjedavanja Mohammed bin Salman udvarao se Trumpovom zetu i savjetniku Jaredu Kushneru, pa se prema njemu odnosio, podrazumijevajući i američkog predsjednika, kao da ih „ima u džepu“.

Dvojica novajlija su na svjetskoj sceni glumili državnike i sklopili blisku vezu. U strateškom smislu to je značilo snažnu koordinaciju oko Irana i regije, te američku podršku u dolasku Mohammeda bin Salmana na vlast. Prestolonasljednik je bio posebno ohrabren Trumpovom podrškom te je zauzimao sve oštriji stav prema Teheranu, koji Rijad vidi kao glavnu prijetnju njegovom neslužbenom položaju vođe muslimanskog svijeta od Islamske revolucije 1979. godine, piše autor.

U svibnju 2018. Trump je izašao iz nuklearnog sporazuma kojim su ukinute sankcije Iranu. Taj posao i novac koji je počeo teći u kasu Teherana od prodaje nafte, omogućili su zemlji da udvostruči podršku milicijama širom regije, poput libanonskog Hezbolaha. Dakle, ponovno uvođenje sankcija odgovaralo je i Izraelu i Kući Saud.

Međutim, Biden je obećao da će se ponovo angažirati u odnosima s Iranom i obnoviti nuklearni sporazum u nekom obliku. Ako se to dogodi i sankcije ponovo budu ukinute, Iran bi, prema Saudijskom mišljenju, imao sredstava da proširi svoj utjecaj od Teherana preko Sirije, Iraka, Libana, pa sve do Jemena.

Nije jasno da li i kako Biden namjerava i dalje zadržavati iranske ambicije u odsustvu sankcija. To je glavni razlog za zabrinutost Saudijske Arabije. Ali općenito Biden je Saudijsku Arabiju opisao kao pariju i obećao da će se prema njoj odnositi kao prema takvoj.

Također je podržao nalaze CIA-e da je saudijski prestolonasljednik zaista naredio brutalno ubistvo saudijskog disidenta Jamala Khashoggija. Hoće li to u praksi utjecati na politiku prema Saudijskoj Arabiji, jedno je od velikih vanjskopolitičkih pitanja koja proizilaze iz izbora, prenosi Al Jazeera Balkans

You may also like

0 comments