Hoće li SAD i Kanada uvesti sankcije na uvoznu naftu?

Analiza
Danas na međunarodnim tržištima cijena nafte pada prema 33 dolara za barel nakon što je odgođen sastanak Saudijske Arabije i Rusije o prekidu cjenovnog rata za primarnu poziciju na naftnom tržištu te o smanjenju proizvodnje zbog daljnjeg razvoja pandemije Cov 19.

Pogođeni cjenovnim ratom, deseci američkih proizvođača nafte mogli bi propasti zbog smanjene globalne potražnje i spuštanja cijene ispod granice isplativosti istraživanja i eksploatacije iz nekonvencionalnih izvora. Prema analizi Rystad Energya radi se o više od 70 tvrtki koje se nalaze u realni problemima, ako nafta ostane na današnjoj razini cijene.

Vjerojatno je radi toga američki predsjednik Donald Trump pokušao posredovati u dogovoru Rusije i Saudijske Arabije popuštajući sankcije za neke ruske naftne investicije, poglavito u Venezueli, gdje je ruska država preuzela neke od investicija od Rosnefta. Cilj bi trebao biti smanjenje proizvodnje i ponude na tržištu za 10 do 15 milijuna barela dnevno ili 10 do 15 posto globalne ponude.

Trump se u subotu sastao s rukovoditeljima iz naftne industrije, a izvještaji s toga sastanka daju naslutiti kako još ne postoje konkretni planovi za pomoć industriji, osim spomenutog diplomatskog napora. No, čuju se glasovi kako Donald Trump namjerava uvesti carine na rusku i saudijsku naftu ako se predstavnici te dvije zemlje ubrzo ne dogovore, iako Trump ne krije zadovoljstvo što je cijena goriva za potrošače niska.

Protiv toga se izjasnio Američki institute za naftu rekavši kako bi to bilo protivno pravilima tržišnog natjecanja, jer bi domaće tvrtke bile privilegirane u odnosu na tvrtke koje uvoze naftu. S druge strane, predstavnici kanadske industrije spremni sun a uvođenje istoga tipa carina, nakon SAD-a.

Saudijska Arabija zatražila je hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača kako bi se postigao pravedan sporazum o stabilizaciji naftnih tržišta. Sastanak je trebao biti održan danas ali je pomaknut za četvrtak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva spremna na koordinaciju s ostalim zemljama izvoznicama kako bi pomogla u stabilizaciji tržišta. Dodao je i da je sastanak OPEC+ odgođen iz tehničkih razloga.

Iz nizozemskog think thanka ING Snap poručuju kako je puno bolje što je sastanak odgođen zbog toga što se vode bilateralni pregovori oko utvrđivanja minimalnih zajedničkih interesa. Naime, tenzije OPEC-a i neovisnih proizvođača predvođenih Rusijom i dalje su velike.

Cijene su ipak pale na azijskim tržištima zbog početnog razočaranja. Trgovce je pak uplašilo priopćenje kineskih zdravstvenih vlasti da je u nedjelju navečer otkriveno 78 novih asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom, u usporedbi s 47 novootkrivenih dan ranije. Riječ je o slučajevima u kojima virus prenose ljudi bez ikakvih simptoma. Takav prijenos trenutno jako brine kineske vlasti koje su mjerama bez presedana uspjele znatno smanjiti ukupan broj zaraženih, tumači.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 23,01 dolar, što znači da je poskočila 4,11 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments