Hoće li SAD danas potpisati Pariški klimatski sporazum?

Savjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa sastat će se u utorak kako bi razmotrili hoće li mu preporučiti povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog klimatskog sporazuma, izjavio je u ponedjeljak dužnosnik Bijele kuće.

Tim se sporazumom, koji je krajem 2015. nakon dugih godina teških pregovora potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, želi ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijeva. Obuhvaća razdoblje od 2020. nadalje.

U skladu sa sporazumom Washington se obavezao da će do 2025. godine smanjiti emisije plinova za 26 do 28 posto u odnosu na razine iz 2005. Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će se povući iz tog dogovora i prekinuti sve uplate “američkih poreznih obveznika” za UN-ove programe o klimatskim promjenama.

Skupine za zaštitu okoliša žele da Sjedinjene Države ostanu u tom sporazumu. Dužnosnik Bijele kuće rekao je da će Trumpovi savjetnici “razmotriti opcije kako bi dali preporuku predsjedniku o daljnim koracima”. Ministri energetike Skupine sedam industrijski razvijenih zemalja (G7) nisu uspjeli dogovoriti zajedničku izjavu s dvodnevnog summita u Italiji početkom travnja zbog toga što Sjedinjene Države još nisu odlučile o svojoj energetskoj politici.

Italija, domaćin sastanka G7, bila je priopćila da su se svi sudionici skupa osim Sjedinjenih Država dogovorili da će podržati Pariški sporazum kako bi se spriječilo daljnje globalno zagrijavanje. Sjedinjene Države su u postupku razmatranja mnogih svojih politika pa tako i energetske. Po najavama Bijele kuće, američki predsjednik donijet će stajalište o Pariškom sporazumu do kraja svibnja.

Trump je krajem ožujka potpisao uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana “Clean Power” svoga prethodnika Baracka Obame, koja termičkim elektranama nalaže smanjenje emisija CO2. Tom je prigodom u kratkoj izjavi u sjedištu Agencije za zaštitu okoliša (EPA), u kojoj niti jednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena, naglasio da “želi završiti rat protiv ugljena”.

Trumpova administracija drži da Obamini propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju rad rudara i radnika na crpljenju nafte. Američki predsjednik želi povećati domaću proizvodnju energenata i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Najavom “novog doba” u energetskom sektoru u Sjedinjenim Državama, Trump je inzistirao na potrebi ukidanja uredbi o okolišu koje su “nepotrebne i uništavaju radna mjesta”. Sjedinjene Države su iza Kine drugi najveći onečišćivač po količinama emisija plina s učinkom staklenika.

You may also like