Hoće li proces dokapitalizacije Petrokemije uspjeti

 Proces dokapitalizacije Petrokemije nije dovršen, ali nije niti prekinut niti je propao, ustvrdio je ministar državne imovine Goran Marić, izrazivši uvjerenje da će proces uspjeti te da će u idućim tjednima biti poznat model dokapitalizacije i tko će sve biti sudionici.
Odgovarajući u ponedjeljak na pitanja novinara nakon konferencije za medije u Ministarstvu državne imovine, Marić je rekao da “ne zna hoće li i kada biti štrajk”, dodajući da “Petrokemija ima djelatnost koju moramo s posebnom pozornošću pratiti”.

“Vlada će učiniti sve moguće da spasi proizvodnju u Petrokemiji. Kada je riječ o tako velikom i vrijednom poslovnom subjektu, uvijek treba naći prostora za rješenje”, rekao je.

Nije konkretno odgovorio na novinarsko pitanje hoće li država otpisati dio dugovanja te kompanije, što navodno traže investitori kao uvjet za dokapitalizaciju, nego je ponovio kako se rješenje mora pronaći te misli da će Vlada to i napraviti.

Na pitanje znači li to da će država na sebe preuzeti jedna dio duga Petrokemije, ministar države imovine Marić odgovorio je: “Za spas Petrokemije učinio bih puno toga”.

“Ako proces dokapitalizacije bude rađen tako da će to trajati kratkotrajno, onda to nije vrijedno toga. Tim procesom mora se trajno riješiti problem Petrokemije i uspostaviti takav poslovni sustav koji će biti stabilan i za zaposlenike i za proizvodnju i za dobavljače, vjerovnike i za sve, i mislim da za to ima prostora”, izjavio je Marić.

Kazao je da sudjeluje u traženju rješenja, da će “biti vrlo pozitivan oko Petrokemije”, no napomenuo je i da taj proces vodi resorno, a ne Ministarstvo državne imovine.

Veliki problemi s kutinskom Petrokemijom počeli su sredinom siječnja kada joj je Ina obustavila opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dotad isporučenih količina. Iako je Ina kasnije nastavila isporučivati plin, dokapitalizacija je i dalje presudna za normalno funkcioniranje Petrokemije.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.

Razočarani sporim postupkom dokapitalizacije kutinske Petrokemije, dvije udruge sindikata te Udruga hrvatskih branitelja jedine hrvatske tvornice mineralnih gnojiva 14. veljače uputili su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem mu poručuju kako ima rok od sedam dana za stratešku odluku o nastavku dokapitalizacije, ili će u protivnom izgubiti njihovu potporu.

Aktivacija državne imovine ove godine predstavlja investicijski potencijal veći od dvije milijarde kuna, poručio je u ponedjeljak ministar državne imovine Goran Marić.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Ministarstva Marić je ocijenio da državnu imovinu treba čim prije aktivirati, čime bi se potaknuli gospodarski rast i zapošljavanje.

“Bilo je govora da se odugovlači i da kasnimo s prodajom iz našeg portfelja, no smatramo da je bilo važnije nakon analize utvrditi početne cijene i druge uvjete te natječaje povesti transparentno, nego ih provesti što prije”, naglasio je Marić.

Zadovoljan je što su natječaji za Hotele Makarska, Jadran Crikvenicu i Club Adriatic uspješno završeni pronalaskom novih vlasnika-investitora koji su za dioničke pakete ponudili više od početno traženih iznosa, kao i velike iznose ulaganja.

Riječ je o Valamar Rivieri koja je zajedno s AZ fondom prihvaćena kao kupac 55,5 postotnog državnog udjela u Hotelima Makarska, te o mirovinskim fondovima Erste plavi i PBZ Croatia osiguranje, koji su osim kupnje 70,7 postotnog državnog udjela ponudili i traženu dokapitalizaciju crikveničkog Jadrana, kao i o švicarskoj tvrtki Immo Invest Partner AG Glattebrugg koja je kupila 100 postotni udjel u Clubu Adriatic.

“Sa svima njima slijedi sklapanje ugovora i vjerujemo da će to biti dobri poslovi i investicije za mjesta gdje se ti hoteli nalaze”, rekao je Marić.

Podsjetio je da je za te tri tvrtke traženo ukupno 390 milijuna kuna, a dobilo se više od 420 milijuna te istaknuo da se najavljuju oko milijardu kuna ulaganja.

Pojasnio je da za Hotele Maestral nije prihvaćena jedina poslana ponuda, jer je nuđeno početno traženih 114,2 milijuna kuna, a, kako se vjeruje da se za 69 postotni državni udjel može dobiti više, uskoro slijedi novi natječaj.

U državne stanove se provaljuje i bespravno se koriste

Osim od prodaje udjela, prihod državnom proračunu u Ministarstvu očekuju i od zakupa i prodaje državnih stanova, poslovnih prostora i drugih nekretnina u državnom vlasništvu.

“U 28 godina RH ukupno je sklopljeno oko stotinu ugovora o zakupu poslovnih prostora, a samo u zadnja dva-tri mjeseca zaključili smo ugovore za 57 prostora u Zagrebu, za koje nam je na natječaj stiglo gotovo 500 ponuda. Od tih 57 ugovora državni proračun će dobiti oko 9 milijuna kuna od zakupnina, a slične natječaje provodimo i za druge gradove i prihvaćat ćemo samo najbolje ponude, odnosno natječaji će i dalje biti glavni način za najam i prodaju državne imovine”, kazao je Marić.

Ističe da Ministarstvo ne procjenjuje niti određuje cijene nego da to rade ovlašteni sudski vještaci.i

Govoreći o stanovima koji su se našli u natječaju, bilo za najam ili prodaju, kazao je da, osim što su u većini zapušteni, što se navodi u natječajima, najnoviji primjer pokazuje i neke, kako je kazao, “bizantske” radnje, jer je natječajem oglašena prodaja 33 stana s rokom za ponude do travnja, a u sedam tih stanova već je provaljeno.

“Danas ćemo protiv počinitelja tih provala podnijeti prijave DORH-u, jer nam se čini kao da se više štite počinitelji nego ta državna imovina”, rekao je Marić.

Naveo je i kako je utvrđeno da država u vlasništvu i suvlasništvu ima 900 poslovnih prostora i 650 stanova i sve je to zapušteno. Problema ima i s plaćanjem najma državnih stanova, gdje je utvrđeno da se čak oko tisuću državnih stanova koristi bespravno, za što će, najavljuje Marić, također biti podnijeti zahtjevi državnom tužilaštvu za iseljenjem.

Izrada popisa onih koji bespravno koriste državne stanove je pri kraju, a utvrđeno je, kako je kazao, da se od 112 stanova po službenim potrebama njih desetak koristi bez potvrda, pri čemu nije naveo tko se koristi stanovima bez potvrda, ali da među njima ima “djece bivših dužnosnika”.

Jedna od takvih bespravno korištenih nekretnina je i vila u Samoboru, koju koristi sin Josipa Broza Tita, i za što je također dan zahtjev DORH-u da to razriješi, jer tu vilu država želi prodati, pri čemu Marić vjeruje da se za nju može tražiti oko milijun eura, što je više od procijenjene vrijednosti od oko 800 tisuća eura.

Novinari su ministra pitali i oko statusa otoka Smokvice koji je od Todorićevih vraćen državi, na što je Marić kazao da sada jedino od lokalne samoupravi ovisi koliko će to biti od koristi te da je zbog toga tražena izmjena prostornog plana.

Najavio je i da će zakon o upravljanju državnom imovinom uskoro u drugo čitanje u Hrvatski sabor, kao i da se u drugom dijelu godine očekuje nacrt izmjena zakona o prodaji i najmu poslovnih prostora te o turističkom zemljištu, kao i da su u visokoj fazi završetka pripreme za privatizaciju projekt Muzil kod Pule te TEF u Šibeniku, za što bi do ljeta mogao biti natječaj, jer se od tog projekta očekuje više od milijarde kuna investicija.

S Ministarstvom obrane razgovara se o preuzimanju oko tisuću vojnih stanova, a natječaj bi uskoro mogao biti objavljen i za Hotel Iž u Zadru, Hotel Croatia u Baškoj Vodi te za još neke, zaključio je Marić.

You may also like

0 comments