Hoće li PPD liberalizirati željeznički prijevoz u Hrvatskoj

Vukovar – PPD kupio Adria Transport, jedinog alternativnog željezničkog prijevoznika.

Prvo plinarsko društvo ovih je dana preuzeo većinski udio u tvrtki Adria Transport, prvom i zasad jedinom domaćem alternativnom operateru željezničkog prometa. Ta je tvrtka lani prva provela prvi privatni transport hrvatskim prugama, a direktor i osnivač Slovak Mario Mataš najavljivao je lov na četiri milijuna tona tranzitnog željezničarskog prometa koji zaobilaze Hrvatsku.

Proizlazi da je Mataš ipak procijenio da će ambicije lakše ostvariti u okvirima PPD-a koji objedinjuje 11 tvrtki koje uglavnom trguju energijom. Poslovni piše da će operativno poslovanje te tvrtke nastaviti voditi Oliver Krilić, nekoć na čelu HŽ vuče vlakova. “PPD će nam kroz svoje poslovanje omogućiti prijevoz dovoljnih količina robe koje su nam potrebne da bismo stabilno poslovali. Novim tvrtkama na tržištu koje se tek otvara uvijek je najveći problem osigurati inicijalnu razinu prometa i prihoda koja može pokriti nužne investicije i fiksne troškove. Mi ćemo to ostvariti s PPD-om i to će nam biti zdrava osnova za daljnji tržišni rast”, rekao je Oliver Krilić. PPD je nedavno dobio potkoncesiju za gradnju UNP terminal u Luci Ploče, u kojoj je stekao kontrolni paket dionica, pa se i ova akvizicija može gledati u smislu širenja lučkog biznisa. Kroz tu luku godišnje prolazi oko 2,3 milijuna tona željezničkog tereta.

Prema pisanju Poslovnog investicija u Pločama trebala bi biti regionalni centar za distribuciju UNP-a iz prekomorskih zemalja, odnosno njihovih komponenti, za cijelu jugoistočnu Europu. Također, nedavno je objavljeno da bi PPD trebao ući u vlasničku strukturu kutinske Petrokemije od koje potražuje novac za isporučeni plin. Petrokemija pak svojim poslovanjem generira oko 700 tisuća tona željezničkog prometa, što je oko 7% ukupnog željezničkog prometa u zemlji.