Hoće li optimizam na naftnom tržištu potrajati?

Oporavak potražnje?
 Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, jer će zbog ublažavanja restriktivnih mjera u vezi koronavirusa potražnja za ‘crnim zlatom’ uskoro porasti i jer se proizvodnja u SAD-u brzo smanjuje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila na 30,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio  na 24,74 dolara.

Nafta je nekoliko mjeseci bila pod pritiskom, te je skliznula čak i u minuse, o čemu smo pisali na ovom portalu i što je bila teme posljednje dvije epizode Energypressa. Uzrok tome je kriza potražnje zbog koronavirusa te kriza ponude zbog zasićenosti zaliha nafte. Na tržištu je previše nafte za trenutnu potrošnju, što tu robu čini jeftinom. No, u posljednja dva tjedna cijene su znatno porasle jer su trgovce ohrabrile naznake da bi potražnja za naftom uskoro mogla porasti.

Kako se širenje koronavirusa usporava, posljednjih dana mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi ranije uvedene poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.

Australija je tako najavila ublažavanje mjera u tri etape, a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države te mnoge druge zemlje. Ublažavanje mjera znači, među ostalim, povratak automobila na ceste u SAD-u, najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svijetu. U toj zemlji podaci njihova energetskog instituta pokazuju brzo smanjenje proizvodnje nafte, a izvješće kompanije   Baker Hughes pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u pao osmi tjedan zaredom, jer naftna industrija zbog niskih cijena nafte smanjuje proizvodnju i investicije.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što se očekivalo, a analitičari procjenjuju da bi do kraja lipnja mogle smanjiti proizvodnju za 1,7 milijuna barela dnevno.

Uz to, zbog prevelike ponude u odnosu na koronakrizom pogođenu potražnju, vodeći proizvođači u svijetu, predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, dogovorili su nedavno najveće smanjenje proizvodnje u povijesti, za 9,7 milijuna barela dnevno, što je stupilo na snagu 1. svibnja. No, tržište je i dalje prekomjero opskrbljeno, bez obzira na rezove proizvodnje. Ostaje za vidjeti kada će se pojaviti prvi rezultati dogovora, ali i prvi rezultati ublažavanje blokade gospodarstva.

No, ima i onih koji očekuju pad cijena nafte. Naime, neki analitičari kažu kako očekuju ponovno kretanje cijena nafte prema  20 dolara po barelu jer se pojavljuju sumnje u to da će se sve članice OPEC-a pridržavati dogovorenog smanjenja proizvodnje.

You may also like

0 comments