Hoće li Novi Zeland poslati vojsku u rat protiv IS-a

Wellington – Na Novom Zelandu se vodi rasprava o mogućem uključivanju njihovih vojnih snaga u borbu protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

Vlada ističe kako novozelandski vojnici ne bi bili u borbenim misijama. Ipak, kritičari takvog pristupa kažu – to bi bila pogreška. Ovo je bio javni poziv za ulazak u borbu, iako mnogi smatraju da je Novi Zeland na to još davno pristao. Ibrahim al Jaafari je prvi irački ministar vanjskih poslova koji je posjetio Novi Zeland. Prošlog tjedna pozvao je svog novozelandskog kolegu da pošalje vojsku u Irak. “Uvijek smo imali izvjestan osjećaj da nas trebaju pozvati kako bismo se osjećali dobrodošlim”, rekao je ministar vanjskih poslova Murray McCully.

Vlada ističe da bi novozelandski vojnici trebali pomagati pri obuci iračke vojske za borbu protiv ISIL-a. Sličan zadatak imali su i u Afganistanu. Prema riječima premijera Johna Keya, to je cijena da Novi Zeland bude u “klubu”. Referenca je to na obavještajni savez Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Velike Britanije i Kanade. Međutim, ovdje je riječ i o vraćanju usluge. Prošle godine Irak je podržao novozelandsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a. “Postoji izvjesna briga da Novi Zeland gubi reputaciju neovisne države. Podsjetimo da je ’80-ih godina ova država u svojim vodama zabranila prisustvo brodova koji nose nuklearne rakete ili se pokreću na nuklearni pogon, što se SAD-u nije svidjelo. Također, Novi Zeland je osudio američku invaziju na Irak 2003.”. Predstavnik oporbe u parlamentu, Phil Goff, tada je bio ministar vanjskih poslova. Ističe kako ova vlada pravi veliku grešku. “Moramo poći drugim putem. Vlada nije dovoljno dobro promislila. Nisu uzeli u obzir lekcije iz povijesti”, kaže Goff.

Prošle godine parlament je usvojio zakone koji vladinim agencijama daju veće ovlasti u praćenju građana i sprečavanju da se pridruže ISIL-u. Mogućnosti da se na Novom Zelandu dogodi napad možda jest mala, ali opasnosti su izloženi Novozelanđani koji žive izvan svoje domovine. “Potencijalna meta su im novinari, poslovni ljudi i diplomati koji su u dosegu ISIL-a, koji je sada prisutan i u Libiji, Egiptu i Alžiru…”, objašnjava geopolitički analitičar Paul Buchanan. Vlasti navode da će odluka o slanju vojske vjerovatno biti donesena u idućim tjednima.

You may also like