Hoće li nova trgovinska doktrina pokoriti Kinu?

Donedavno slavljen u krugovima simpatizera lijeve političke opcije, glavni arhitekt nove američke trgovinske politike koja je već izazvala niz kontroverzi mogao bi postati jedan od najmoćnijih ekonomista u svijetu izvan središnjih banaka.

Na čelo novoosnovanog Nacionalnog trgovinskog vijeća predsjednik Donald Trump je postavio svog ekonomskog savjetnika u kampanji, profesora ekonomije Petera Navarra koji je obećao “seizmičku i transformativnu promjenu u trgovinskoj politici”. Osim što je poznat po “tvrdim” stavovima prema trgovinskoj politici Kine i njezinu usponu, Navarro je i autor nekoliko knjiga koje govore o tim pitanjima, kao što je “Smrt od Kine” te “Što kineski militarizam znači za svijet”.

Međutim, ako je suditi po njegovom znanstvenom radu i tezama, pristup rješavanju problema američkog trgovinskog manjka vjerojatno se neće temeljiti samo na “sirovoj sili” kroz najavljene carine na kinesku robu, već na sofisticiranijim metodama “prisiljavanja” Kine da poštuje globalna trgovinska pravila. Kako piše tjednik The Economist, Peter Navarro – rođen 1949. godine – nekada je bio pobornik slobodne trgovine. Bio je među kritičarima Reaganove odluke iz 1981. o ograničavanju uvoza japanskih automobila. No, već je tada i naznačio moguću promjenu svog pravca mišljenja, podsjeća britanski tjednik. Zalagao se, naime, za veće otpremnine radnicima koji su ostali bez posla zbog strane konkurencije te striktna trgovinska pravila na nadnacionalnoj razini.

Međutim, znanstveni fokus na Kinu te posljedice njezine trgovinske politike na cijeli svijet kod Navarra se pojavio krajem 80-ih godina. Bavljenje Kinom eskaliralo je u njegovoj drugoj knjizi “Smrt od Kine” koja je 2012. prerasla u dokumentarni film. Narator u tom dokumentarcu bio je Martin Sheen, ikona američke ljevice, a prikazani su gradovi koji su ekonomski i socijalno stradali zbog jeftine kineske uvozne robe. Međutim, većina Navarrovih prigovora Pekingu zapravo i nije tako kontroverzna. Kao i ostali američki ekonomisti, i Navarro smatra da Kina deviznim intervencijama umjetno pojeftinjuje juan kako bi bila izvozno konkurentnija. Smeta ga i uvjet američkim kompanijama da omoguće prijenos tehnologije ako žele ući na kinesko tržište. Potpuno činjenično primjećuje i kako se na kineske proizvođače primjenjuje mnogo labavija regulativa zaštite okoliša i radničkih prava, piše Poslovni dnevnik.

“Prisiljavanje” Kine da jednostavno poštuje pravila koja vrijede za SAD mogao bi postati temelj Navarrovog političkog djelovanja. Još 2006. je procijenio da 41 posto kineske konkurentske prednosti u proizvodnji proizlazi iz nepoštenih trgovinskih praksi. Međutim, ostali ekonomisti smatraju kako se to može učiniti samo kroz ojačavanje trgovinskih sporazuma, kao što je Transpacifičko partnerstvo (TPP) – ugovor koji je Trump poništio prvog radnog dana svog mandata. Osim toga, Navarro smatra kako “Azija previše štedi, a Amerika previše troši”. No, pitanje je koliko će to promijeniti Trumpov plan rezanja poreza i povećanja javne potrošnje.

You may also like

0 comments