Hoće li nova otkrića litija izazvati uzbunu na tržištu

Analiza Bloomberga

U rudarstvu, rijetko što može zarobiti maštu više nego pronalazak iznimnog nalazišta minerala, pogotovo kada se radi o ogromnom nalazištu litija koje se otkrilo u nedavnoj znanstvenoj studiji koja je objavila teoriju o tome kako je veliko nalazište litija nastalo u ugašenom vulkanu na zapadu Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, kako je taj element dospio tamo ostao je u sjeni razgovora o veličini tog otkrića i o tome kako bi moglo zauvijek promijeniti ravnotežu ponude i potražnje za ključnim sastojkom za proizvodnju baterija.

Rudarska industrija rijetko je tako jednostavna.

Otkriće novih nalazišta – bilo da se radi o divovskom željeznom rudniku Simandou u Gvineji ili dijamantima u Sjeverozapadnom teritoriju Kanade – rijetko preokrene industriju, a posebno ne brzo.

Kod litija će vjerojatno biti posebno istinito. Za razliku od kobalta i nikla, litij nije geološki rijedak kada su u pitanju ekonomski isplativa nalazišta. I dok postoje kratkoročne poteškoće dok se rudarski svijet prilagođava naglom porastu potražnje, malo njih vidi dugoročne nestašice.

Zapravo, izgledi za opskrbu su toliko uvjerljivi da su gotovo svi najveći rudari – osim Rio Tinto Grupe, koji je slučajno naišao na veliko nalazište – odlučili da to nije industrija u kojoj žele biti.

Umjesto toga, većina se fokusira na preradu i rafiniranje litija u kvalitetu pogodnu za baterije.

“Vijesti nas podsjećaju da litij nije rijedak, ali proizvodnja litija u količinama prikladnim za baterije pravi je izazov”, rekao je Chris Berry, predsjednik House Mountain Partners, savjetodavne tvrtke za industriju.

Izvlačenje također nosi izazov dobivanja lokalne dozvole, što postaje sve teže. Ogromni rudnik bakra Resolution u Arizoni – koji sadrži rijedak metal – već godinama kasni. Kaldera McDermitt na granici Nevade i Oregona, koja potencijalno sadrži 120 milijuna tona litija, nalazi se na zemlji koja je predmet spora između domorodaca.

Možda najjasniji znak da litijev supervulkan neće uzrokovati erupciju u industriji dolazi od predsjednika chileanskog Codelca tijekom ispitivanja od strane zakonodavaca ovog tjedna.

“Meni se čini vrlo jasno da ovo nije uzbuna”, rekao je Maximo Pacheco.

You may also like