Home Ekonomija Hoće li njemačka industrija uskoro dotaknuti dno?

Hoće li njemačka industrija uskoro dotaknuti dno?

by Energypress.net

Kemijska industrija

Pad potražnje za njemačkim kemijskim proizvodima dosegnuo je dno, ali još je prerano za zaključke o oporavku, rekao je u petak izvršni direktor kemijske skupine BASF Martin Brudermueller, upozorivši da su kompanije u protekle dvije godine izgubile petinu potražnje.

“Vidimo obrise dna”, rekao je Brudermueller u razgovoru za švicarski Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

“Cijene i obujam prodaje više ne padaju. No, još ne bih govorio o pravom oporavku. Za početak, sretni smo što stvari više ne idu nizbrdo”, dodao je Brudermueller.

Odgovarajući na pitanje o BASF-ovom ulaganju 10 milijardi eura u novu tvornicu u Kini i o paralelnom restrukturiranju u matičnoj Njemačkoj, naglasio je da su lani zarađivali na svim tržištima osim na njemačkom.

    “Njemačka je konkurentnost, nažalost, stradala. U protekle dvije godine njemačka kemijska industrija izgubila je više od 20 posto potražnje (…) i morali smo reagirati”, objasnio je.

    U ožujku udruga njemače kemijske industrije VCI procijenila je da u ovoj godini očekuje 3,5-postotni pad prihoda i stabilizaciju proizvodnje na niskoj razini zbog visokih troškova i slabe potražnje.

    Sektor je posebno teško pogodilo poskupljenje plina zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi. Cijene plina danas padaju, ali su po podacima njemačkog statističkog ureda u drugoj polovini prošle godine još uvijek bile više za 45,4 posto nego u drugoj polovini 2021., prije rata u Ukrajini.

    Related Posts