Hoće li London dobiti prvog muslimanskog gradonačelnika?

Londončani bi u četvrtak na lokalnim izborima mogli za gradonačelnika izabrati Sadiqa Khana, muslimana, sina pakistanskog vozača autobusa, što je, po mišljenju mnogih, savršena ilustracija kozmopolitizma britanskog glavnog grada.

Ankete laburističkom kandidatu Khanu pripisuju više od deset posto prednosti ispred njegova glavnog suparnika, konzervativca i sina milijardera Zaca Goldsmitha. Ako se ta prednost konkretizira na biralištima, Sadiq Khan (45), zastupnik Tootinga, popularne četvti na jugu Londona gdje je odrastao u stambenom naselju za nižu klasu, naslijedit će karizmatičnog Borisa Johnsona i postati prvi muslimanski gradonačelnik neke zapadne metropole. “Ponosan sam što sam musliman”, kazao je on u srijedu za France presse upitan o toj perspektivi.

No, naglasio je da je njegova vjeroispovijest samo jedna od sastavnica njegove osobnosti. “Londončanin sam, Britanac. Imam pakistansko podrijetlo, otac sam, suprug, navijač Liverpoola”, rekao je on. Zac Goldsmith (41), zastupnik rezidencijalne četvrti Richmond, optužio je nekadašnjeg odvjetnika za ljudska prava da se družio s islamističkim ekstremistima. Iste je napade preuzeo i premijer David Cameron.

Nedjeljni prokonzervativni dnevnik Mail on Sunday otišao je korak dalje naslovom prije nekoliko dana: “Hoćemo li doista u četvrtak najfantastičniji grad na svijetu dati Laburističkoj stranci koja misli da su teroristi prijatelji?”. Pitanje je popraćeno fotografijom autobusa uništena u terorističkim napadima koji su pogodili glavni grad Velike Britanije 7. srpnja 2005.

Analitičari smatraju da bi ova strategija mogla imati potpuno obrnuti učinak od željenoga, u gradu čijih 30 posto stanovnika nisu bijelci i koji drži do svojeg ugleda tolerantnosti. Oba kandidata obećala su odgovoriti na najveće probleme glavnog grada, čije je stanovništvo poraslo za 900.000 stanovnika u osam godina te doseglo brojku od 8,6 milijuna, posebice zagušeni promet, zagađenje i preskupo stanovanje.

Pitanje mogućeg izlaska Britanije iz EU, tzv. Brexit, nema veliku ulogu u kampanji, ali se Khan i Goldsmith i u tome razilaze. Konzervativac podupire izlazak, laburist ostanak. S njima su u utrci i kandidati liberalnih demokrata, zelenih i euroskeptika koji nemaju izgleda za pobjedu.

You may also like