Hoće li Kutina i Sisak postat hrvatski Detroit

Sisak/Kutina – Dva stožera, onaj za obranu Rafinerije Sisak i onaj za obranu kutinske Petrokemije nastupili su danas zajedno na konferenciji za novinare koja je održana u Sisku.

Član Nadzornog odbora Petrokemije Željko Klaus na početku konferencije je rekao da je glavni razlog sazivanja konferencije za novinare zajedničko djelovanje i eventualne akcije s obzirom na teške prilike u obje kompanije. “Ukoliko ijedna od ove dvije kompanije zapadne u probleme koji će zahtijevati sindikalne akcije, djelovat ćemo zajedno. Obavili smo cijeli niz sastanaka s političkim lokalnim vodstvom kako bismo ih izvijestili o stanju u kompanijama. Gradonačelnici i župan pružili su nam podršku”, kazao je Klaus.  Za sljedeći tjedan planiraju sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Nadaju se mirnom rješenju, a ako se to ne dogodi, spremni su, kaže, na sve.

Koordinator stožera za zaštitu Rafinerije nafte Sisak Predrag Sekulić kazao je da stožeri neće dopustiti da se ova dva “dimnjaka” ugase, niti da ovaj kraj postane hrvatski Detroit. U spašavanje rafinerije trebale bi biti uključenje sve političke strukture, kaže Sekulić te povlači paralelu s Domovinskim ratom, kazavši da je sada u pitanju obrana prava na život. “Rafinerija će u travnju biti pokrenuta, više zato što MOL nije iznašao rješenje za domaću naftu. Mjesec i pol dana će prerađivati tu naftu, a što onda – nitko ne zna. MOL se 2003. godine obvezao na modernizaciju obje rafinerije i širenje poslovanja, što ništa nije odrađeno. Milijun tona smo prerađivali 2009. godine, a sada 60 posto manje. MOL želi pretvoriti INU u tvrtku kćer i ostaviti samo maloprodaju”, kazao je Sekulić.

“Nismo protiv privatizacije Petrokemije. Potencijalni partneri odustali su jer ne bi mogli plaćati ovako visoku cijenu plina. Nakon dokapitalizacije država će biti vlasnik 79 posto”, kazao je Klaus. Traže da država utječe na cijenu plina i visinu PDV-a na mineralna gnojiva, koji je u okruženju i više od duplo manji. “Godišnji trošak radničkih plaća u Petrokemiji gotovo je jednak mjesečnom računu za plin. Dakle, nema govora o višku radnika. Kada bi došli u poziciju da plaćamo plin kao konkurencija, Petrokemija automatski posluje s plusom”, zaključio je Klaus. U pitanju je opstanak dva najveća gospodarska subjekta u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kao što je poznato, u sisačkoj su Rafineriji od početka veljače svi pogoni ugašeni. Zamjerke Stožera za obranu odnose se na nepostojanje plana prerade, operativnog plana i plana kapitalnih investicija.

You may also like