Hoće li Kina podržati kandidaturu Vesne Pusić

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak da Kina s “pozitivnim razumijevanjem” gleda na njezinu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

Šefica hrvatske diplomacije jedan je od kandidata za nasljednika glavnog tajnika Ban Ki-moona kojem mandat istječe u prosincu 2016. “Kina naravno o tome ima sve informacije, s jednim pozitivnim razumijevanjem (gleda na kandidaturu). Naravno, to je dugotrajan proces, treba vidjeti kako će se sve odvijati, ali vrlo dobar razgovor i na tu temu”, rekla je Pusić.

Ona se na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku sastala s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiom. S njime je razgovarala i o tzv. projektu “1+16”, okviru gospodarske suradnje Kine sa zemljama istočne Europe.

Pusić je rekla da daj projekt nije posve zaživio, jer Kina u pravilu traži državna jamstva što je u suprotnosti s pravilima EU-a. “No, budući da velike europske zemlje intenzivno gospodarski surađuju s Kinom i Hrvatska mora naći načina kako da prekorači i razriješi te prepreke i iskoristi tu mogućnost”, istaknula je ministrica.

Članice Opće skupštine načelno su se dogovorile da prednost u izboru novog glavnog tajnika imaju kandidati iz istočne Europe i da prvi put u povijesti na čelu Svjetske organizacije bude žena. Istočna Europa zasad formalno ima četiri kandidata. Osim Pusić, to su glavna tajnica UNESCO-a Irina Bokova koju je kandidrala Bugarska, te Danilo Tuerk i Srđan Kerim koje su kandidirale slovenska i makedonska vlada.

You may also like