Hoće li Google preuzeti dio troška autorskoga rada

Google planira uložiti 150 milijuna eura u unapređenje odnosa s europskim medijskim kućama i već nailazi na pozitivne reakcije, objavila je u utorak ta multinacionalna tehnološka kompanija. Novac će se distribuirati u iduće tri godine i biti namijenjen promociji digitalnog novinarstva.

Osam medijskih kuća zasad je uključeno u projekt: njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung i Die Zeit, britanski The Guardian i Financial Times, španjolski El Pais, francuski Les Echo, talijanska La Stampa i nizozemska mreža NRC. Google planira i osnivanje radne skupine Digital News Initiative kojom će izravno razgovarati s predstavnicima medija. Njihova razmišljanja mogla bi dovesti do toga da Google promijeni vlastite proizvode poput portala Google News.

Inicijativa je otvorena i drugim medijima i bilo koji od njih može se prijaviti za korištenje novca iz Googleove zaklade za inovacije, uključujući portale i start-up medijske kompanije. Prije ove objave Google i europske medijske tvrtke međusobne su se kritizirale. U nekoliko zemalja došlo je do rasprave o načinima na koji Google objavljuje sadržaje drugih medija na Google Newsu i u Googleovoj pretrazi. Mnogi mediji u Njemačkoj, primjerice, tražili su da im Google plati za to što objavljuje dijelove njihovih tekstova. (Agencije)