Hoće li EU biti lider 5G tehnologije?

Barcelona – Europska komisija želi biti lider u razvoju pete generacije mobilnih mreža, koja bi trebala zaživjeti do 2020., iako države članice žele razvodniti reforme u tom sektoru, pišu europski mediji.

Sudionicima skupa Mobile World Congress u Barceloni ovaj su tjedan predstavljeni europski planovi za razvoj 5G mreže. “Ekonomija jednostavno postaje digitalna ekonomija. A buduća mrežna infrastruktura, 5G, postat će infrastruktura”, rekao je Guenther Oettinger, europski povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo, predstavljajući europsku “5G viziju” u Barceloni, prenosi EurAktiv. “S internetom stvari, vidimo novu eru povezanosti u kojoj milijarde uređaja razmjenjuju podatke i usađuju inteligenciju u naše svakodnevne živote. Od satova do cipela. Od hladnjaka do grijanja. Od bolnica do tvornica”, rekao je Oettinger na konferenciji. “S 5G mrežom, telekom operateri trebali bi moći pružati specijalizirane mrežne usluge cijelom nizu novih industrijskih partnera: od automobilske i željezničke industrije do zdravstva i energetike”, rekao je kasnije na konferenciji za novinare.

Oettingeru su se na konferenciji pridružili predstavnici devet globalnih tehnoloških tvrtki su se priključile javno-privatnom partnerstvu za razvoj 5G mreže. Među njima su bili čelnici Alcatel-Lucenta, Docoma, Ericssona, Huaweija, Nokije i Samsunga. “Sveprisutnost interneta putem povezanih uređaja omogućit će daljinsko upravljanje svime”, rekao je Stephane Richard, glavni direktor Orangea na seminaru o toj temi u sklopu kongresa. “Do 2020. povezano će biti 50 milijardi predmeta. Nalazimo se na početku nove ere i 5G je u središtu toga”, dodao je. “5G će postati moćna nova tehnološka platforma koja će omogućiti razvoj novih aplikacija, poslovnih modela i industrija”, rekao je Ken Hu, rotirajući direktor Huaweija. Huawei je u studenome prošle godine objavio da planira uložiti 442 milijuna eura u istraživanje 5G mreža. “Otvorila su se vrata budućnosti digitalnog svijeta. Na početku smo početka”, rekao je.

Oettinger je istaknuo da se javno-privatnim partnerstvom želi položiti temelje za definiranje standarda u otvorenoj suradnji sa svim zainteresiranim stranama. “Optimist sam da ćemo s vašim liderstvom izbjeći ‘rat’ oko standarda, za razliku od situacije kakva je bila na početku prethodne generacije komunikacijskih sustava”, rekao je, govoreći o mrežama treće i četvrte generacije.

EU je prošle godine dogovorio suradnju s Južnom Korejom u razvoju 5G tehnologije. Oettinger je kazao da želi sklopiti slične sporazume s Japanom i Kinom, možda već ove godine, te sa SAD-om. No, države članice žele razvodniti zakonske prijedloge o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu, što baca sjenu na Komisijinu viziju. Novi regulatorni okvir, zajedno s 5G mrežom, temelj je Komisijinog prijedloga za jedinstveno digitalno tržište, koji se upravo finalizira. Države članice žele odgoditi ukidanje plaćanja za roaming za najmanje još nekoliko godina, umjesto 15. prosinca 2015. kako je predložila Europska komisija.

Po njihovu prijedlogu, usvojenom u srijedu, korisnici mobilnih telefona mogli bi telefonirati bez plaćanja roaminga unutar određenog limita, koji tek treba utvrditi, a nakon što premaše taj limit plaćali bi određenu naknadu za roaming, iako manju nego danas. Komisiju su također pozvale da do polovice 2018. pripremi evenutalno nove mjere koje bi mogle voditi ukidanju roaminga u potpunosti.

Šef liberalnog zastupničkog kluba Guy Verfofstadt istaknuo je da taj prijedlog ide u korist samo telefonskim kompanijama i da bi se države članice zbog toga trebale sramiti. Oettinger se, kao i potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip prije njega, zauzeo za koordinaciju dodjele spektra u EU kao ključnog elementa za buduće jedinstveno telekomunikacijsko tržište i razvoj 5G mobilnih mreža. Oettinger je kazao da su problemi u vezi dodjele spektra posljedica toga što “ministri financija vide samo novac”, aludirajući na to što države članice ljubomorno čuvaju pravo dodjele spektra za velike iznose. On smatra da bi za spektar trebali biti zaduženi ministri za digitalne poslove, a ne ministarstva finacija.

Europa je predvodila u razvoju GSM tehnologije 1990-ih, ali je zaostala za SAD-om i Azijom u razvoju bržih mreža četvrte generacije (4G). EU je u prosincu 2014. objavio da će u istraživanje 5G tehnologije uložiti 700 milijuna eura kroz idućih sedam godina, dok će tvrtke u telekomunikacijskom sektoru osigurati više od tri milijarde eura. EU je pokrenuo javno-privatno partnerstvo za 5G prošlog proljeća.

You may also like