Hoće li Esmarck preuzeti smederevsku Železaru?

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredna dva dana biti poznato da li će američki Esmark biti većinski vlasnik Železare Smederevo, a i ako to ne bude dogovoreno Železara će nastaviti proizvodnju.

Odluka o tome će, kako je rekao, biti doneta posredstvom konferencijske veze između Vlade Srbije i Esmarka u Pitsburgu, gde će biti prisutan i srpski ministar finansija Dušan Vujović. “Za građane Srbije Smederevo je važno i mi ćemo dati sve od sebe da postignemo sporazum sa Esmarkom”, rekao je Vučić. Ukoliko do toga ne dođe, premijer je najavio da će biti formiran menadžment za srpsku čeličanu u koji će biti uključeni ljudi najbolji za kupovinu sirovina, kao i oni najbolji za prodaju našeg čelika. Proizvodnja u srpskoj čeličani će, dodao je, biti nastavljena pod punom kontrolom države. Sa Esmarkom se pregovara o 30 elemenata važnih za ugovor i odnose se na obaveza obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železaru. “To nije lako, ali ćemo pokušati da zadržimo pet hiljada zaposlenih i da od te kompanije napravimo nešto”, kazao je premijer i dodao da dodatnih ulaganja države neće biti.

Država je uložila sve što je mogla, rekao je premijer i dodao da je uveren da će biti dovoljno energije da se u Smederevu odnese pobeda. Vlada Srbije će, u slučaju uspešnih pregovora s Esmarkom, biti vlasnik preostalog kapitala u tom preduzeću koje je februara 2012. kupila za jedan dolara od američkog Ju-Es Stila, koji se povukao zbog gubitaka. Po uslovima tendera, državni poverioci će otpisati dug Železari sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine. Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda 23. februara odobri aranžman sa Srbijom. “Vlada Srbije je na današnjoj sednici ispunila poslednju obavezu prema MMF-u i više neće biti odlaganja da MMF 23. februara odlučuje o aranžmanu sa Srbijom”, rekao je Vučić. On je istakao da će odobravanje aranžmana sa MMF-om biti važan signal za ceo svet da je Srbija na dobrom putu. Ako bord direktora MMF odobri novi aranžman to će Srbiji omogućiti pristup kreditu od oko milijardu evra, ali će se taj novac koristiti samo u slučaju potrebe za jačanje deviznih rezervi.

Srbija i misija MMF postigli su u novembru prošle godine dogovor o sklapanju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti.

You may also like