Hoće li energetska zajednica tražiti produljenje rada cnogorske termoelektrane

Pobjeda
Crnogorsko Ministarstvo kapitalnih investicija u pregovorima je s partnerima iz Europske energetske zajednice (EEZ) kako bi se osigurali dodatni radni sati za termoelektranu Pljevlja po sadašnjem režimu i očekuje povoljan ishod, priopćeno je Pobjedi iz ministarstva.

Naime, ministar Mladen Bojanić početkom prošlog tjedna upozorio je kako TE Pljevlja prijeti gašenje, da bi u srijedu priopćio da je ipak neće ugasiti. Sporazumom s EEZ-om iz 2018. godine Crna Gora je prihvatila obvezu ekološke obnove TE, čime bi se onečišćenje svelo na razinu koju dopuštaju europski standardi. Crnoj Gori odobreno je 20.000 radnih sati termoelektrane po sadašnjem režimu.

Nikola Vujović, bivši državni tajnik za energetiku, smatra da gašenje TE nije opcija za one koji se ozbiljno bave energetikom. Upozorio je da bi to bilo katastrofalno s gledišta energetske sigurnosti i stabilnosti rada sustava, kao i zbog ekonomske aktivnosti u zemlji. “Gašenje TE znači i gašenje Rudnika ugljena Berane, a to znači zatvaranje 1000 radnih mjesta u Pljevljima, što dalje znači i gubitak još toliko radnih mjesta povezanih s termoenergetskim kompleksom”, istaknuo je Vujović. Za razliku od predstavnika sadašnje i bivše vlasti, nevladina udruga Green Home smatra da je malo vjerojatan pozitivan odgovor Energetske zajednice.

Naime, planirano je da se 20.000 dodatnih radnih sati TE Pljevlja iskoristi do 2023. godine uz postojeći plan unaprjeđenja. Ti sati neplanski su potrošeni već krajem prošle godine, tako da je TE u potpunoj koliziji s preuzetim obvezama. Predstavnici Green Homea navode da bi u slučaju dobivanja pozitivnog odgovora Crna Gora bila favorizirana u odnosu na Srbiju i BiH, koje bi mogle zahtijevati produženje radnih sati i za svoje elektrane. “Zabrinjava što javnosti nije predstavljen plan niti alternative u slučaju gašenja TE, iako nam je svima jasno da će taj proces biti složen i izazvat će energetsku i ekonomsku nestabilnost”, kažu iz Green Homea.

Prema njihovom mišljenju, pogrešno je ulagati velika sredstva u obnovu i produženje životnog vijeka postrojenja koje svakako mora biti zatvoreno. “Taj novac bi trebalo usmjeriti na postupno zatvaranje TE Pljevlja, konačni prekid ovisnosti o ugljenu i osiguranje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora”, tvrdi Green Home.

S druge strane, Nikola Vujović kaže kako je poznato da najveće onečišćenja zraka dolazi iz individualnih ložišta koja koriste ugljen, a ne iz termoelektrane. “Dakle, gašenjem TE taj problem ne bi se riješio. Zato smo krenuli s ekološkom obnovom, s važnim dijelom koji se odnosi na toplifikaciju Pljevalja”, dodao je bivši državni tajnik, donosi Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments