Talijanska energetska grupa Eni, partner Ine na eksploataciji plina u sjevernom Jadranu, otkrila je najveće nalazište plina na Mediteranu i jedno od najvećih na svijetu.

Naime, uz obalu Egipta, na dubini od 1450 metara, otkriveno je nalazište čije se zalihe plina procjenjuju na astronomskih osam bilijuna kubičnih metara plina, čime bi se prema trenutačnoj procijenjenoj potrošnji tog energenta Hrvatska mogla snabdijevati gotovo tri tisuće godina. Otkriće je potvrdilo i egipatsko Ministarstvo energetike dodajući da će istraživanje polja potrajati četiri godine. Mamutsko polje prostire se na površini od sto četvornih kilometara, oko 200 kilometara od obale Egipta, navela je kompanija i dodala da bi ovo otkriće moglo idućih desetljeća riješiti energetske potrebe Egipta, donosi Večernji list.

Inače potrošnja prirodnom plina u Hrvatskoj pada od 2012. godine, kada je iznosila 2,82 milijarde kubičnih metara, a unatoč ambicioznim prognozama kako bi se do ove godine ona mogla i više nego udvostručiti, one se nisu ostvarile i dalje se kreću oko razina iz 2012. godine. Ipak Veličinu novootkrivenog polja ilustrira i to da, ukoliko se potvrde procjene zaliha plina, Hrvatska bi se s njega mogla opskrbljivati idućih gotovo 2850 godina.

Podsjetimo, kako smo pisali u nedjelju, talijanska energetska tvrtka ENI objavila je u nedjelju kako je otkrio veliko polje prirodnog plina u blizini Egipta, opisujući ga kao “najveće ikada” u Sredozemnom moru.

Nalazište bi moglo sadržavati 850 milijardi prostornih metara plina, što je jednako 5,5 milijardi barela nafte, u sektoru od sto četvornih kilometara, ocijenila je tvrtka u priopćenju, dodajući da je riječ o “jednom od najvećih nalazišta plina u svijetu”. Egipatsko ministarstvo za naftu potvrdilo je otkriće, dodajući da će istraživanje polja trajati četiri godine. Izvršni direktor ENI-ja Claudio Descalzi “nedavno je posjetio Kairo kako bi egipatskog predsjednika Abdela Fataha al Sisija obavijestio o tom velikom uspjehu i razgovarao o otkriću s premijerom Ibrahimom Mahlabom”, navodi se u priopćenju tvrtke. “Ovo je najveće otkriće plina u povijesti Egipta i na Sredozemnome moru”, ističe ENI, dodajući da bi ovo mogla biti “jedna od najvećih zaliha zemnog plina u svijetu”. Plin je otkriven na dubini od 1450 metara.

Egipat  ima veliki potencijal, no mora biti energetski mudar. Sinergija s postojećim kapacitetima mogla bi postići brzi početak proizvodnje. ENI je nazočen u Egiptu od 1954. godine preko svoje podružnice IEOC. To je glavni proizvođač ugljikovodika u Egiptu, s dnevnom proizvodnjom  od 200.000 barela ekvivalentne nafte.

Related Posts