Hoće li država”preuzeti odgovornost” za brodogradilišta?

Ovaj tjedan prijeloman je za rasplet slučaja Uljanik. Upravi pulske grupacije ostaje tek nekoliko dana da pronađe najmanje 50 milijuna kuna za neisplaćene plaće kako zbog najavljenog štrajka ne bi potpuno stala proizvodnja u njezina dva brodogradilišta koja je zbog nelikvidnosti ionako smanjena. Iako je račun 3. maja deblokiran još se ništa ne zna.
Da nevolja nikad ne stiže sama potvrđuje i slučaj Brodotrogira. Nakon Uljanika i tamo je upitna plaća. Pola je kolovoza a još je nema. No čeka se svaki tren, poručuju iz Uprave brodogradilišta.

Piše: Petar Štefanić/N1

“Uprava radi stvarno na tome da nađe rješenje, nedavno smo isporuičili arktički tanker i na vrijeme nisu plaćene obveze prema Brodotrogiru. Imamo informaciju da će se riješiti kroz koji dan, treba napomenuti da mi zadnje tri godine ne dobivamo nikakve subvencije, koliko zaradimo zaradimo”, kaže Ivana Mitar iz Odnosa s javnošću Brodotrogira.

S druge strane, novac je obilato upucavan u Uljanik, a premijer se time i hvali.

“Vlada je dala jamstva Uljaniku u siječnju, 96 milijuna eura, bilo bi dobro da to osvijeste oni koji kritiziraju, da nije bilo tih jamstava, pitanje kako bi funkcionirao taj Uljanik prethodnih sedam osam mjeseci”, kaže premijer Andrej Plenković.

Za dio analatičara upravo je to problem.

“Sve što je tržišno neuspješno treba propasti. Zašto je Andrej Plenković dao moju i vašu kunu, i ne samo naše koji smo relativnop uspješni nego i onih blagajnica iz Konzuma”, komentira za N1 Darko Sučević stručnjak za krizni menadžment.

A Konzum se već naveliko spominje kao usporedba u ova dva slučaja. “Pošaljite Peruška ili nekog takvog, ali ne, to je nemoguće, jer je brodogradnja već desetljećima u državnim rukama i desetljećima generira gubitke”, dodaje Sučević.

Nije poslan povjerenik još uvijek, ali u Uljaniku su već ministri. “Dok mi ovdje pričamo ministri Horvat i Marić razgovaraju zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, gledaju kako se može prevladati ova kriza s likvidnošću”, kaže premijer.

Zakon poput “lex Agrokora” ne može se ovdje primijeniti, veličina poduzeća ne dozvoljava. No barem u Hrvatskoj nikad nije bio problem donijeti neki novi zakon. “Postoje drugi zakonski načini kako se baviti ovom temom, mi ćemo učinit sve da sačuvamo brodogradnju”, kaže premijer Plenković.

I politička konkurencija se ovdje zalaže za intervenciju države. “Jer lex agrokorima i lex škverovima se razvlašćuje uprava i da preuzme odgovornost, zato sam tada i predložio da se formira krizni stožer”, kaže Zlatko Komadina.

I čime će ovo na kraju završiti, gledano iz neutralnog kuta? “Stečajem, mislim ne na kraju, to je trebalo biti napočetku.” Ili to ili nova legislativa, već se, čuli smo, spominje neki novi lex škver, to je u hrvatskom gospodarstvu uvijek gotovo jedina dvojba, donosi N1.

Sastanak Uprave pulskog Uljanika s predstavnicima strateškog partnera, sindikata, te lokalne vlasti i saborskih zastupnika iz Istre, završen je bez rezultata, izvjesno je da danas neće biti isplaćene plaće radnicima brodogradilišta Uljanik, a ukoliko je ne bude ni sutra, sindikalci za srijedu najavljuju štrajk.

Na sastanku su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici triju najveća sindikata u Uljaniku.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka kako nažalost danas još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika. „Počeo je proces mirenja, koji traje pet dana i sutra završava. U ime svih sindikata pozivam hrvatsku Vladu da čim prije iznađe rješenje i spasi Uljanik i hrvatsku brodogradnju“, dodao je Kutlača.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost. „Danas je situacija u jednom prijelom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova.“, kazao je Miletić.

Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju.

Ako sutra, kada završava proces mirenja, ne budu isplaćene plaće za srpanj, u srijedu ujutro u 7 sati kreće opći štrajk u pulskom Uljaniku, najavili su sindikati. U brodogradilištu Uljaniku djeluju tri sindikata – Jadranski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikat metalaca.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je jučer u Barbanu vezano za tešku financijsku situaciju u Uljaniku, u kojemu radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj, kako Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije. “Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u sve ono što se odnosi na plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju dala jamstvo od 96 milijuna eura a upravo su ta sredstva omogućila funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas”, istaknuo je Plenković. Dodao je kako je ključno da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku su ministarstva gospodarstva i financija intenzivno uključeni u taj dijalog i vidjet će se hoće li biti moguće dati određena financijska sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta, te svih kompanija u njegovu sastavu.

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZMO) itd.

You may also like

0 comments