Hoće li država uspjeti privoljeti male dioničare na suradnju?

Đuro Đaković
Predstavnici države vrlo izgledno bit će jedini koji će u utorak na skupštini dioničara u Slavonskom Brodu dići ruku za smanjenje temeljenog kapitala grupacije Đuro Đaković.

Riječ je o prvom prijedlogu Uprave kojom se u okviru pripreme ulaska strateškog partnera čisti bilancu od nagomilanih gubitaka. Predviđeno je pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala spajanjem dionica s 203 na dva milijuna kuna.

Nominalni iznos redovne dionice 20 bi se prema prijedlogu smanjio na 20 lipa, a budući da je to ispod zakonskog minimuma, prijedlog je da se objedini 50 takvih dionica u jednu novu čija bi vrijednost bila 10 kuna.

Takav prijedlog nije prihvatljiv malim dioničarima, koji dominantno sudjeluju u vlasničkoj strukturi, ali su neorganizirani, no prevagu za ovaj model rješavanja problema u Đuri Đakoviću imat će dva najvažnija mala dioničara Nenad Bakić i Božidar Ivan Ivanović, bez kojih država sa svojih 27,78 posto dionica ne može provesti smanjenje temeljnog kapitala.

Bakićev je udjel 17,71 posto, a Ivanovićev 8,7%, što, ovisno o odazivu ostalih manjinaca može biti dovoljno da se izglasa drastično rezanje vrijednosti kapitala. O tome su, kako doznajemo, s nadležnim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem dva glavna manjinska dioničara održala razgovor, koji je “prošao u pozitivnom ozračju”, no, kako kaže jedan sugovornik, taj je susret tek otvaranje dijaloga.

Sam Nenad Bakić, kao ni Tomislav Kovalisko koji u slučaju Đure Đaković zastupa Ivanovića, uoči skupštine dioničara nisu željeli javno komentirati prijedlog Uprave i izjašnjavati se o stajalištu koje namjeravaju zauzeti u vezi s njim.

No, u državnim redovima ne kriju da su svjesni da će oni posegnuti za odgodom usvajanja ovakve odluke i tako ostaviti vrijeme i prostor za dobivanje jače uloge i uključenosti u daljnjem postupku restrukturiranja i ulaska novog vlasnika. No, za sam postupak pripreme tih procesa ova odluka zasad ne predstavlja nikakvu zapreku i stoga ne izaziva preveliku zabrinutost.

Program restrukturiranja je unutar rokova, krajem srpnja upućen je Europskoj komisiji i uskoro će, nakon briselskih godišnjih odmora, biti u postupku analiziranja i ocjenjivanja, te se u najboljem slučaju, znajući praksu dosadašnjih sličnih postupaka, odobrenje može očekivati kroz daljnjih mjesec dana.

Ni na tekuće poslovanje slavonskobrodskog industrijalca negativna odluka dioničara o smanjenju temeljnog kapitala ne bi trebala imati utjecaja. Grupacija je zahvaljujući rescue-aidu koji je Vlada pomogla jamstvom osiguravši kredite ukupno vrijedne 300 milijuna kuna, uspjela deblokirati račune i stabilizirati poslovanje, a Uprava se trenutno bavi potencijalnim ulagačima, koji su na javni poziv prije mjesec i pol dostavili pisma namjere sudjelovanja u postupku dokapitalizacije tvrtke.

Službenih objava informacija o ovom procesu nije bilo, no Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đure Đakovića, potvrdio nam je da se javilo sedam potencijalnih kandidata, no šest ih je i zainteresirano za investiranje, dok je jedna tvrtka ponudila usluge traženja ulagača, te je eliminirana iz daljnjeg postupka.

Njihova imena Đuro Đaković nije u mogućnosti objaviti, no riječ je, kaže Kekez, o četiri inozemna i dva domaća ulagača, kojima već imaju na raspolaganju pregled podataka o poslovanju Đure Đakovića, a jedan je najavio i svoj dolazak u data-room ovaj tjedan.

Nakon dubinskog snimanja, potencijalnim investitorima ostavljen je do 15. rujna rok za predaju neobvezujućih ponuda, i to po obrascu kojeg su za ovu fazu izradili u Đuri Đakoviću u suradnji s odabranom konzultantskom kućom za ovaj projekt PwC.

Iz tih ponuda trebalo bi se iskristalizirati tko su ozbiljni kandidati, koje bi se potom pozvalo na detaljnije snimanje kompanije i potom predaju obvezujućih ponuda. Dinamikom kojom se ovi postupci odvijaju, realno je očekivati da jasniju sliku tko bi mogao dokapitalizirati Đuru Đaković vlasnici imaju do Božića.

To znači da bi daljnji postupci pripreme i provođenja uslijedili tek u prvom dijelu 2021. Ako se na sutrašnjoj skupštini dioničara ne prihvati predloženi model smanjenja temeljenog kapitala, projekt dakle nije prekrižen i ide dalje, ali će uslijediti njegova modifikacija u kojoj će sudjelovati svi involvirani.

Osnovni princip kojeg će se zbog smjernica Europske komisije i dalje držati jest da teret dosadašnjeg poslovanja i dubioza podnesu postojeći dioničari, te da se smanjenjem temeljnog kapitala otvori put ulasku novog kapitala.

A skupština zakazana za sutra neće se otkazati ili odgađati, jer na njoj će se dioničari izjašnjavati oko ostalih točki dnevnog reda, od prihvaćanja financijskog izvješća za 2019. do davanja razrješnice Upravi i Nadzornom odboru, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments