Hoće li Donald Trump i Vladimir Putin podržati Pariški sporazum?

Američki predsjednik Donald Trump će do kraja svibnja zauzeti stajalište o Pariškom klimatskom dogovoru koji je krajem 2015. potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države i koji je oštro kritizirao u svojoj predizbornoj kampanji, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

“Upravo proučavamo pitanja u vezi s dogovorom i planiramo donijeti odluku do susreta na vrhu G7 (u Italiji) krajem svibnja, ako ne i ranije”, rekao je Sean Spicer, glasnogovornik američke administracije. U govoru u kojemu nijednom nije spomenuo klimatske promjene, Donald Trump je u utorak počeo ofenzivu na inicijative svog demokratskog prethodnika Baracka Obame o tom pitanju i najavio povratak proizvodnji ugljena.

Ova inicijativa potiče nagađanja o stajalištu koje nova administracija kani zauzeti prema pariškom dogovoru kako bi se smanjilo zagrijavanje planeta. Sjedinjene Države, drugi najveći ispuštač stakleničkih plinova nakon Kine, imale su glavnu ulogu u pripremi tog teksta kojemu je prethodio dogovor s Kinom. Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će se povući iz tog dogovora i prekinuti sve uplate “američkih poreznih obveznika” za UN-ove programe o klimatskim promjenama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doveo je u četvrtak u pitanje ljudsko djelovanje kao jedan od uzroka klimatskih promjena, rekavši da globalno zatopljenje nije posljedica ispuštanja stakleničkih plinova. “Zatopljenje je počelo u 1930-im”, rekao je Putin na forumu o Arktiku održanom u Arhangelsku, na ruskom krajnjem sjeveru, pokazuju snimke ruske javne televizije.

“Tada još nije bilo takvih antropoloških čimbenika kao što su emisije, ali je zagrijavanje već bilo počelo”, rekao je. Ruski predsjednik je ocijenio da je “nemoguće” spriječiti klimatske promjene koje, rekao je, mogu biti povezane s “općim ciklusima na Zemlji”.

“Moramo se tome prilagoditi”, istaknuo je Putin. Ove izjave dolaze u času kada je američki predsjednik Donald Trump u utorak potpisao uredbu kojom naređuje preispitivanje glavne mjere bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi s klimom koja termocentralama nameće drastično smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova.

Trump je usto obećao obnovu proizvodnje ugljena u Sjedinjenim Državama, koja je drugi najveći ispuštač stakleničkih plinova nakon Kine.

You may also like