Hoće li Cipras do nedjelje dati ostavku?

Grčki parlament bi trebao glasovati o mjerama štednje koje su dogovorene u Bruxellesu u zamjenu za pomoć. No, premijer Aleksis Cipras, moguće je, izgubit će podršku dijela svoje stranke i saveznika s kojima je formirao vladu.

Ako ga napuste suradnici i saveznici, spekulira njemački Bild, Aleksis Cipras dat će ostavku i to već do kraja ovog tjedna. Onim što je ovaj vikend dogovoreno u Bruxellesu nitko u Grčkoj nije zadovoljan. Grčki mediji pišu da je 30 zastupnika Syrize, u parlamentu ih imaju ukupno 149, šefu Ciprasu okrenulo leđa. Bez jedinstva i podrške ljudi iz Syrize i koalicijskih partnera, desničarske stranke Anel već je zaprijetila da će u parlamentu glasati protiv dogovora Grčke i kreditora, Cipras zapravo neće imati izbora.

Bivši ministar financija Yanis Varufakis vjeruje da je moguće da će Cipras podnijeti ostavku. “Jako bih se iznenadio ako će Cipras htjeti ostati premijer”, rekao je Varufakis. S obzirom da se Cipras cijelo vrijeme od kad je zasjeo u premijersku funkciju borio protiv onog što mu je sad Bruxelles servirao, izgledi za ostavku su poprilični. Nakon što je kapitulirao pred Europom, moguće da mu se isto dogodi pred narodom koji ga je u siječnju izabrao i ukazao povjerenje da formira vladu.

Podsjetimo, nakon 17 sati pregovaranja čelnici eurozone natjerali su Grčku da preda dio suvereniteta vanjskim supervizorima, a zauzvrat su pristali razgovarati o 86 milijarda eura pomoći da bi ta gotovo bankrotirana zemlja ostala u eurozoni. Atena sad ima precizne rokove kojih se mora držati i primijeniti nepopularne reforme poreza na dodanu vrijednost i mirovina, uvesti proračunske rezove, promijeniti pravila bankrota i donijeti EU-ov zakon o bankama.

You may also like