Predviđanja JP Morgana

Cijene nafte imaju potencijal porasti do 100 dolara po barelu do kraja ljeta na sjevernoj hemisferi, ali postoji mnogo toga što bi moglo poremetiti tu prognozu. Analitičari u JPMorgan Chase & Co. iznijeli su scenarij prema kojem bi Brentova sirova nafta mogla doseći troznamenkasti iznos do rujna, što bi bilo prvi put u posljednje dvije godine.

Katalizator je odluka Moskve da dodatno smanji proizvodnju tijekom sljedećeg kvartala.

Ta odluka, objavljena kao dio koordiniranog produženja smanjenja proizvodnje od strane grupe članica OPEC+ ovog mjeseca, dovela bi kvotu Rusije ispod 9 milijuna barela dnevno do lipnja, što bi je dovelo u skladu s ciljem Saudijske Arabije.

Dobitak cijena nafte, tvrde analitičari, može se pojačati mogućnošću da proizvođači OPEC+ odluče produžiti smanjenje proizvodnje za ostatak godine kada se sastanu u lipnju. Oni vide produženje kao 50-50 okladu.

To bi bilo dovoljno da tržište dovede u deficit ponude za cijelu godinu, prema prognozi Međunarodne agencije za energetiku.

Ipak, čak i ako se smanjenja produžuju, rast cijena nije zajamčen. Cijene benzina u SAD-u rastu i mogu doseći 4 dolara po galonu do svibnja. To bi moglo biti dovoljno da se smanji rast potražnje ili pokrene još jedno oslobađanje nafte iz rezervi strateške naftne zalihe zemlje.

Još uvijek postoji mnogo nafte u spremnicima za takav potez.

Onda tu je potražnja. IEA je ovog mjeseca povećala svoju prognozu za 2024. godinu za 200.000 barela dnevno. Ali rast se još uvijek vidi na malo više od polovice onoga što je bio prošle godine. Visoki troškovi zaduživanja i snaga dolara mogli bi ipak uzrokovati ozbiljne prekide u globalnoj potrošnji.

Što se tiče same Rusije, Moskva nema najbolji dosje u ispunjavanju obećanja o proizvodnji. U siječnju je gotovo postigla cilj volontiranih smanjenja proizvodnje po prvi put od obećanja takvih ograničenja prošle godine. Ali proizvodnja se opet povećala prošlog mjeseca.

Troznamenkaste cijene nafte ponovno možda padaju na pamet analitičarima, ali put do njih još je uvijek prepun prepreka.

Related Posts