Hoće li Britanija ići do kraja u pitanju Brexita

Pregovori o sporazumu Europske unije s Londonom, koji bi trebali učvrstiti Veliku Britaniju u Europi, ulaze u završnu fazu, uz kratke posjete predsjednika Europskog vijeća u nekoliko ključnih glavnih gradova uoči summita 28-orice u Bruxellesu.

Donald Tusk će u ponedjeljak i utorak pokušati uvjeriti najneodlučnije države članice i zaključiti plan sporazuma koji će predati šefovima država i vlada krajem tjedna.

Neuspjeh bi još oslabio Europsku uniju u trenutku kada se kreće iz egzistencijalne krize u krizu koje izmiču kontroli, rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

David Cameron, koji je obećao skoro organiziranje referenduma o zadržavanaju njegove zemelje u EU potvrdio je u petak u Njemačkoj da vjeruje u postizanje dogovora. Oprezan optimizam je poželjan u Bruxellesu od kada je Donald Tusk 2. veljače predstavio predugovor kao odgovor na britanske zahtjeve i izbjegavanje Brexita, izlaska Velike Britanije iz EU. “U vezi mjesta Velike Britanije u Europi, uvijek sam vjerovao da zajedno možemo provesti reforme koje odgovaraju britanskim očekivanjima i koje su djelotvorne za cijelu Europu”, rekao je Cameron njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Merkel, kao i Washington želi da Velika Britanija ostane “aktivnom članicom uspješne Europske unije”. Tusk je proces koji je u tijeku ocijenio vrlo krhkim i zato odlazi u Pariz i Bukurešt u ponedjeljak i Atenu, Prag i Berlin u utorak tražiti političku podršku finalnom prijedlogu.

Francuska drži da nema govora o promjenama europskih sporazuma kako bi se udovoljilo britanskih zahtjevima, kao ni o sputavanju jačanja eurozone radi zaštite interesa londonskog Cityja.

Francuski predsjednik Francois Hollande je upozorio da neće biti prihvatljive revizije europskih sporazuma. Drugi kamen spoticanja je traženje britanskog konzervativnog čelnika da se ograničke socijalna davanja državljanima drugih zemalja EU. Ta mjera ponajviše zahvaća radnike središnje i istočne Europe koji su zaposleni u Velikoj Britaniji.

Tusk predlaže mehanizam zaštite, tj. hitne kočnice koji bi Londonu dozvolio da na 4 godine suzi socijalnu pomoć međueuropskim migrantima. Britanija će u svojim nastojanjima da od europskih partnera dobije potporu za svoju “listu želja” suštinskih reformi EU-a “ići do kraja”, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Philip Hammond. “Za sada još nema sporazuma, tu je radni prijedlog, dosta se stvari događa, tu su pregovori koji će trajati kroz cijeli tjedan i ne sumnjam da ćemo ići do kraja”, izjavio je Hammond za BBC.

U četvrtak i petak će se na tu temu održati summit europskih čelnika u Bruxellesu. Šef britanske diplomacije smatra da je važno postići napredak u pregovorima kako bi se ostvarili ključni zahtjevi na području konkurentnosti, definiranja odnosa između zemalja EU-a članica eurozone i onih koje to nisu, zaštite nacionalnog suvereniteta i prava na socijalne potpore.

Reuters navodi da su britanski i europski pregovarači okvirno već dogovorili veći dio reformskog paketa, ali osjetljiva politička pitanja, posebice o migraciji, i dalje strše. Premijer David Cameron nada se da će se sa summita europskih čelnika u četvrtak i petak vratiti kući s paketom reformi kojeg može britanskom narodu ponuditi na referendumu o ostanku u EU.

“Naši europski partneri razumiju da moramo postići jasan i čvrst sporazum oko svakog od tih područja ukoliko želimo da Britanci ostanu dio Europske unije”, istaknuo je Hammond.

You may also like

0 comments