Home Bosna i Hercegovina Hoće li BIH postati muslimanska klerikalna enklava

Hoće li BIH postati muslimanska klerikalna enklava

by Agencije

Bosna i Hercegovina preobražava se u pravu muslimansku klerikalnu enklavu, ocijenile su u četvrtak tri političke stranke iz BiH reagirajući na odluku Senata Sveučilišta u Sarajevu o neodržavanju nastave petkom u vrijeme u kojemu muslimanski vjernici obavljaju središnju tjednu molitvu – džumu.

U zajedničkom priopćenju Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) nazvali su takvu odluku Senata donesenu u srijedu nasrtajem na sekularizam i načelo odvojenosti vjere i države.

Uvođenje vjerskih obreda u rasporede predavanja i ispita korak je prema ukidanju građanskih prava na najvećem javnom sveučilištu u BiH, ocjenjuju SDP, DF i GS “Ovom se odlukom nastava faktički zabranjuje petkom poslijepodne. Smatramo također da je Senat ovime pokazao kako želi na velika vrata islamske vjerske običaje uvesti kao pravila ponašanja na Sveučilištu u Sarajevu”, stoji u izjavi.

Senat sarajevskog sveučilišta je odluku jednoglasno donio na prijedlog organizacije pod nazivom Studentski parlament. Fakultetima je dana preporuka koja u biti ima obvezujući karakter da svoj akademski kalendar prilagode vjerskim potrebama, a formalno se odnosi i na pripadnike drugih konfesija iako je poznato da kršćani kao ni Židovi središnje molitve ne obavljaju radnim danima tijekom tjedna.

Na tu činjenicu podsjećaju i SDP, DF i GS.

“Nema nikakve dvojbe da ovo nije odluka u korist muslimanskih vjernika među studentima nego odluka protiv tihe većine studenata koji žele prisustvovati nastavi i normalno studirati bez vjerske stege”, zaključuju tri stranke.

“Ova odluka nije u korist vjerskih sloboda muslimana koji u Sarajevu čine dominantnu većinu, nego nasrtaj na prava nemuslimana”, stoji u izjavi.

Studentski parlament je svoj zahtjev Senatu obrazložio navodnim zahtjevima brojnih svojih članova koji su se žalili da ih se diskriminira po vjerskoj osnovi jer umjesto da idu na molitvu moraju slušati predavanja ili polagati ispite.

“Smatramo da su se održavanjem nastave i ispita za vrijeme džuma-namaza koji je vjerska obaveza pripadnika islamske vjeroispovjedi ugrožavala njihova osnovna ljudska prava”, stajalo je u inicijativi Studentskog parlamenta koju je Senat bez dvojbe podupro.

Tri lijeve političke stranke ističu da je ova odluka jasan dokaz ne samo klerikalizacije javnih ustanova nego i izravnog političkog utjecaja na rad tih ustanova, u ovom slučaju to čini Stranka demokratske akcije (SDA) koja je na vlasti u Sarajevskoj županiji.

“Smatramo da ova odluka samo doprinosi daljnjim podjelama i nejednakostima. Sarajevo, i to ne bilo tko u Sarajevu, nego sveučilište je ovim putem još jednom pokazalo da nije spremno tamo gdje može i gdje je većina drugima omogućiti bilo što od onoga što traži za sebe i za ‘svoje’ tamo gdje su oni manjina. Nema također nikakve dvojbe da je, imajući u vidu način izbora Upravnog odbora i rukovodnih struktura sveučilišta, riječ o političkoj odluci iza koje stoji SDA”, navode SDP, DF i GS.

SDA želi BiH promijeniti po svojoj mjeri, a rezultat tih nastojanja bit će “klerikalna enklava u srcu Europe, po cijenu opstanka BiH”, zaključuju tri stranke u priopćenju.

Related Posts