Hoće li američka valuta krahirati za trećinu

Bloomberg
Add content here
 Američka valuta bi u 2021. godini mogla devalvirati za trećinu, upozorio je Stephen Roach, bivši predsjednik banke Morgan Stanley Asia.

Dodao je da bi do toga moglo dovesti naglo smanjenje štednje stanovništva i povećanje državnog duga uslijed uspješnog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD-a. Roach tvrdi da se era “prekomjerne privilegije” američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute bliži kraju. “Valute uspostavljaju ravnotežu između unutarnjeg ekonomskog temelja zemlje i vanjske percepcije njezine snage ili slabosti”, ističe on i dodaje da se u SAD-u taj balans brzo mijenja, zbog čega je krah dolara moguće očekivati u bliskoj budućnosti, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Podsjeća da je od siječnja do travnja indeks dolara porastao za sedam posto, jer su investitori diljem svijeta u američkoj valuti vidjeli zaštićeno sredstvo tijekom krize korona virusa. Kao rezultat toga, sada, prema procjenama Banke za međunarodna plaćanja, vrijednost dolara je za 33 posto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini on se lako može vratiti na ove minimume, gubeći na vrijednosti 35 posto. “Svaki tečaj valute predstavlja cijenu koja odražava stanje zemlje, ekonomsko, financijsko, socijalno i političko, u odnosu na usporedive karakteristike drugih zemalja. Odnosno, promjene tečaja valute su rezultat usporedbe SAD-a s Europom, Kinom i tako dalje”, kaže Roach.

 

You may also like

0 comments